matematykaszkolna.pl
Liczby całkowite AHQ: Dzień dobry, mam mały dylemat odnoście końcowej części zadania. Oto treść: Dane są są liczby x,y,z ∊R, takie że liczby x+y, x2+y2, x3+y3, x4+y4 są całkowite. Pokazać, że dla każdego n∊Z+ liczba xn+yn również jest całkowita. I moje rozwiązanie: Zauważamy, że liczby (x+y)2−(x+y) = 2xy oraz (x2+y2)2−(x4+y4) = 2x2y2 są całkowite Następnie pokazujemy nie wprost, że xy musi być całkowita. W przeciwnym wypadku:
 (2xy)2 
2xy jest nieparzysta co prowadzi do sprzeczności gdyż wtedy liczba 2x2y2 =

2 
nie byłaby całkowita. Zatem xy∊Z Korzystając ze znanej tożsamości xn+yn = (xn−1+yn−1)(x+y) − (xn−2+yn−2)(xy) (*) Teraz próbuję pokazać indukcyjnie. Dla n=1 liczba (*) jest oczywiście całkowita. Zakładam, że liczba (*) jest całkowita dla pewnego n∊Z+ Udowodniamy, że liczba (*) będzie również całkowita dla n o 1 większego: xn+1+yn+1 = (xn+yn)(x+y) − (xn−1+yn−1)(xy) Czy mogę mieć pewność, że liczba pokolorowana na czerwono jest całkowita ?
30 lip 17:02
ICSP: To uzasadnienie, że xy jest całkowita jakieś takie kiepskie. Musisz sprawdzić dla dwóch początkowych wartości tzn dla n = 1 i n = 2 Podobne rozumowanie jest w dowodzie wzoru jawnego dla ciagu fibonacciego
30 lip 17:17
wredulus_pospolitus: nie dla n=1,n=2 tylko wystarczy zacząć od n = 4 (ostatnie znane nam 'n' dla którego mamy pewność że xn + yn jest całkowite
30 lip 17:42
AHQ: ISCIP, dlaczego kiepskie ? wredulus pospolitus, Oki, rozumiem. Tak czy siak, zostaje do pokazania, że xn−1+yn−1 jest całkowita, by zakończyć dowód indukcyjny.
30 lip 18:18
cot: np ze xy całkowite 2xy=m∊C , xy=m/2 2x2y2=n∊C m2/2=n, a wiec 2|m zatem xy−całkowite
31 lip 09:33
cot: A mozna tak z indukcji
 x3 + y3 + xy(x+y) 
x2 + y2 =

−prawda
 x+y 
 x4 + y4 + xy(x2+y2) 
x3+y3 =

−prawda
 x+y 
 x5 + y5 + xy(x3 + y3) 
x4 + y4 =

−prawda
 x+y 
. . . . xn + yn−całkowite
31 lip 09:48
Blee: cot. Wybacz ale nie bardzo rozumiem logiki w Twoim rozwiązaniu. Dowodzisz prawidlowosc dla 'n' wykorzystując do tego postać 'n+1' której jeszcze nie wykazałeś prawdziwość.
31 lip 11:25
cot: Założyłem że dla n=k jest prawdziwe i pokazałem że dla n=k+1 jest prawdziwe. A powyższe pokzauje że dla n=k−1 jest prawdzwiwe.
31 lip 12:28
Adamm: indukcja zupełna (w gruncie rzeczy to to samo co indukcja) 1. T(1) jest prawdziwe 2. T(k) jest prawdziwe dla 1≤k≤n, to T(n+1) jest prawdziwe Wtedy T(n) jest prawdziwe dla n≥1
31 lip 20:29