tg(2x) | ||
limx→π2 | ||
π2−x |
sin(2x) | |
= D | |
(π2−x)cos(2x) |
sin2(π2−x) | ||
D = | ||
(π2−x)cos(2x) |
sin2(π2−x) | 2 | |||
limx→π2 | = limx→π2 | = | ||
(π2−x)cos(2x) | cos(2x) |
2 | ||
= −2 | ||
−1 |
3ctg(3x) | ||
limx→−π2 | ||
x+π2 |
3ctg(3x) | 3cos(3x) | ||
= | |||
x+π2 | (x+π2)*sin(3x) |
−3sin3(π2+x) | −9 | |||
limx→−π2 | = limx→−π2 | = | ||
(x+π2)*sin(3x) | sin(3x) |
−9 | ||
= | = −9 | |
sin(3π2) |
sin(2x) | ||
Damian a skąd wiesz że limx−>0 | = 2 ![]() | |
x |
sin(kx) | ||
limx→0 | = k, k ∊ R | |
x |
sin(kx) | sin(kx) | |||
limx→0 | = lim | *k = 1*k = k | ||
x | kx |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |