2π | ||
1) α= | − kąt środkowy | |
7 |
5π | ||
β= | ||
7 |
2π | 2π | |||
|AB|2=a2=2−2cos | =2*(1−cos | )⇔ | ||
7 | 7 |
2π | ||
x1=2*(1−cos | ) | |
7 |
5π | ||
|AC|2=2a2−2*a2cosβ=2a2−2a2cos | ||
7 |
2π | 2π | 2π | ||||
|AC|2=2a2*(1+cos | )=2*2*(1−cos | )*(1+cos | ⇔ | |||
7 | 7 | 7 |
2π | ||
x2=4*sin2 | ||
7 |
a2 |
| |||||||||||||||||||||
|AD|2= | = | = | ||||||||||||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||||||||||
|AD|2= | = | |||||||||||||||||||||
|
|
π | ||
x3=2*(1+cos | ) | |
7 |
4π | 3π | |||
x2=2*(1−cos | )=2*(1+cos | ) | ||
7 | 7 |
1 | ||
wartość : cos(pi/7)−cos(2pi/7)+cos(3pi/7) = | ||
2 |
1 | ||
wartość : cos(pi/7)*cos(2pi/7) *cos(3pi/7)= | ||
8 |
2sin(π/7)*cos(π/7)*cos(2π/7)]] *cos(3π/7) | |
= | |
2sin(π/7) |
sin(2π/7)*cos(2π/7)*cos(3π/7) | ||
= | = | |
2sin(π/7) |
sin(4π/7)*cos(3π/7) | ||
= | = | |
4sin(π/7) |
sin(3π/7)*cos(3π/7) | sin(6π/7) | |||
= | = | = | ||
4sin(π/7) | 8sin(π/7) |
sin(π/7) | ||
= | = | |
8sin(π/7) |
1 | ||
= | ||
8 |
6π | π | |||
|AD|2=12+12−2*cos | =2*(1+cos | ) | ||
7 | 7 |
6π | ||
|∡DOA|=3α= | ||
7 |
a2 | ||
|AD|2= | −− i o to pytałam | |
4sin2(π/14) |
1 | ||
wartość : cos(pi/7)−cos(2pi/7)+cos(3pi/7) = | ||
2 |
2π | 5π | |||
−cos ( | )=cos | |||
7 | 7 |
| ||||||||||||||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||
= | = | ||||||||||
|
| 1 | ||||||||||||
= | = | ||||||||||||
| 2 |
7 | 7 | 49 | 343 | |||||
(x− | )3=x3−3(x2) | +3(x) | − | |||||
3 | 3 | 9 | 27 |
7 | 49 | 343 | ||||
(x− | )3=x3−7x2+ | x− | ||||
3 | 3 | 27 |
7 | 7 | 7 | 49 | 343 | 7 | 49 | ||||||||
(x− | )3− | (x− | )=x3−7x2+ | x− | − | x+ | ||||||||
3 | 3 | 3 | 3 | 27 | 3 | 9 |
7 | 7 | 7 | 196 | |||||
(x− | )3− | (x− | )=x3−7x2+14x− | |||||
3 | 3 | 3 | 27 |
7 | 7 | 7 | 7 | 196 | 7 | |||||||
(x− | )3− | (x− | )+ | =x3−7x2+14x− | + | |||||||
3 | 3 | 3 | 27 | 27 | 27 |
7 | 7 | 7 | 7 | |||||
(x− | )3− | (x− | )+ | =x3−7x2+14x−7 | ||||
3 | 3 | 3 | 27 |
7 | ||
y=x− | ||
3 |
7 | 7 | |||
y3− | y+ | =0 | ||
3 | 27 |
7 | 7 | |||
(u+v)3− | (u+v)+ | =0 | ||
3 | 27 |
7 | 7 | |||
u3+3u2v+3uv2+v3− | (u+v)+ | =0 | ||
3 | 27 |
7 | 7 | |||
u3+v3+ | +3(u+v)(uv− | )=0 | ||
27 | 9 |
7 | ||
u3+v3+ | =0 | |
27 |
7 | ||
3(u+v)(uv− | )=0 | |
9 |
7 | ||
u3+v3+ | =0 | |
27 |
7 | ||
uv− | =0 | |
9 |
7 | ||
u3+v3=− | ||
27 |
7 | ||
uv= | ||
9 |
7 | ||
u3+v3=− | ||
27 |
343 | ||
u3v3= | ||
729 |
7 | 343 | |||
t2+ | t+ | =0 | ||
27 | 729 |
7 | 49 | 1372 | ||||
(t+ | )2− | + | =0 | |||
54 | 2916 | 2916 |
7 | 1323 | |||
(t+ | )2+ | =0 | ||
54 | 2916 |
7 | 21√3 | 7 | 21√3 | |||||
(t+ | + | i)(t+ | − | i)=0 | ||||
54 | 54 | 54 | 54 |
7 | 21√3 | 49+3*441 | 49+1323 | |||||
( | )2+( | )2= | = | |||||
54 | 54 | 2916 | 2916 |
7 | 21√3 | 1372 | ||||
( | )2+( | )2= | ||||
54 | 54 | 2916 |
14√7 | ||
|z|= | ||
54 |
7√7 | ||
|z|= | ||
27 |
√7 | ||
|z|1/3= | ||
3 |
| |||||||||||
Arg(z)=arctan( | ) | ||||||||||
|
7 | 21√3 | 7 | 21√3 | |||||
(− | + | i)1/3+(− | − | i)1/3= | ||||
54 | 54 | 54 | 54 |
√7 | 1 | 1 | |||
(cos( | (π−arctan(3√3)))+isin( | (π−arctan(3√3)))) | |||
3 | 3 | 3 |
√7 | 1 | 1 | ||||
+ | (cos(− | (π−arctan(3√3)))+isin(− | (π−arctan(3√3)))) | |||
3 | 3 | 3 |
√7 | 1 | √7 | 1 | ||||
cos( | (π−arctan(3√3)))+ | isin( | (π−arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
√7 | 1 | √7 | 1 | |||||
+ | cos( | (π−arctan(3√3)))− | isin( | (π−arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
2√7 | 1 | |||
= | cos( | (π−arctan(3√3))) | ||
3 | 3 |
7 | 21√3 | |||
− | − | i | ||
54 | 54 |
7 | 21√3 | |||
− | + | i | ||
54 | 54 |
7 | ||
u3+v3=− | ||
27 |
7 | ||
uv= | ||
9 |
√7 | 1 | √7 | 1 | ||||
cos( | (π−arctan(3√3)))+ | isin( | (π−arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
√7 | 1 | √7 | 1 | |||||
+ | cos( | (π−arctan(3√3)))− | isin( | (π−arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
2√7 | 1 | |||
= | cos( | (π−arctan(3√3))) | ||
3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x− | = | cos( | (π−arctan(3√3))) | |||
3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x= | + | cos( | (π−arctan(3√3))) | |||
3 | 3 | 3 |
√7 | 1 | √7 | 1 | ||||
cos( | (3π−arctan(3√3)))+ | isin( | (3π−arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
√7 | 1 | √7 | 1 | |||||
+ | cos( | (3π−arctan(3√3)))− | isin( | (3π−arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
2√7 | 1 | |||
= | cos( | (3π−arctan(3√3))) | ||
3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x− | = | cos( | (3π−arctan(3√3))) | |||
3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x= | + | cos( | (3π−arctan(3√3))) | |||
3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x= | + | cos(π− | arctan(3√3)) | |||
3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x= | − | cos( | arctan(3√3)) | |||
3 | 3 | 3 |
√7 | 1 | √7 | 1 | ||||
cos( | (5π−arctan(3√3)))+ | isin( | (5π−arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
√7 | 1 | √7 | 1 | |||||
+ | cos( | (5π−arctan(3√3)))− | isin( | (5π−arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
2√7 | 1 | |||
= | cos( | (5π−arctan(3√3))) | ||
3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x− | = | cos( | (5π−arctan(3√3))) | |||
3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x= | + | cos( | (5π−arctan(3√3))) | |||
3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 5 | 1 | |||||
x= | + | cos( | π− | arctan(3√3)) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | π | 1 | |||||
x= | + | cos(2π−( | + | arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | π | 1 | |||||
x= | + | cos(( | + | arctan(3√3))) | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x= | + | cos( | (π+arctan(3√3))) | |||
3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x1= | + | cos( | (π−arctan(3√3))) | |||
3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x2= | − | cos( | arctan(3√3)) | |||
3 | 3 | 3 |
7 | 2√7 | 1 | ||||
x3= | + | cos( | (π+arctan(3√3))) | |||
3 | 3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |