Nierówność kwadratowa miejsca zerowe
Kamil:

Witam,
Mam gotowe zadnie z nierówności kwadratowej i nie wiem dlaczego miejsca zerowe zmieniają znak
na osi x.
Przykład
−1/2x
2+2<0 /*(−1)
1/2x
2−2> /*2
x
2−4>0
x
2−2
2>0 → (a
2−b
2=(a+b)(a−b))
(x+2)(x−2)>0
x+2=0 lub x−2=0
x1=−2 x=2
30 lip 09:01
Qulka: czyli
30 lip 09:10
Kamil: Czyli. Dlaczego na osi jest 2 i 2, skoro miejscami zerowymi są x1=−2 i x2=2?
30 lip 09:19
wredulus_pospolitus:
bo ktoś nie napisał 'minusa' i tak powstała 'lewa 2'
30 lip 09:50
Kamil: No nie wiem tak jest w podręczniku.
30 lip 11:40
zbiór: A my wiemy, że to błąd w druku. Nie wszystko co w podręczniku jest świętością
30 lip 12:22
Qulka: jeśli na osi masz dwie dwójki w różnych miejscach to na pewno nie są to te same dwójki

więc
jedna musi być z minusem
30 lip 14:17