Objętość czworościanu
qwertyuiop: Obliczyć objętość czworościanu o wierzchołkach A (1,0,−7), B (3,−4,−2) , C(5,– 4, –1) i D(4, –
7, – 5).
30 lip 02:11
janek191:
→ → →
| | 1 | |
V = |
| * I AB *( AC x AD ) I |
| | 6 | |
30 lip 08:47
qwertyuop: Czyli
AB=[4,−4,−9]
AC=[6,−4,−8}
AD=[5−7,−12]
V=1/6* I 8,−4,−9*(6,−4,−8 x 5,−7,−12) I
Dobrze myślę? Jak to zadanie dalej zrobić?
30 lip 16:27
Iryt:
AB→=[2,−4,5]
AC→=[4,−4,6]
AD→=[3,−7,2]
Liczysz wyznacznik macierzy:
2,−4,5
4,−4,6
3,−7,2
dalej sam
30 lip 16:52
janek191:
I 2 − 4 5 I
| | 1 | |
V = |
| * I det I 4 − 4 6 I I |
| | 6 | |
I 3 − 7 2 I
30 lip 19:18
qwertyuiop: V=1/6* (I16+72+140I)−(I60+84+32I)=1/6*52=8,666...
Dobrze to robię?
1 sie 15:36
Iryt:
Ja liczę tak:
2 −4 5|| 2 −4
4 −4 6|| 4 −4
3 −7 2|| 3 −7
det(..)=|2*(−4)*2+(−4)*6*3+5*4*(−7)−(−4*4*2+2*6*(−7)+5**(−4)*3)|=
=|−228−(−176)|=|−228+176|=52
==============
1 sie 17:34