matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
dorka07:
Wielomian W(x) = ax
3
+ bx
2
+ cx + d dla argumentu 0 przyjmuje wartość 9. Liczby (−1) i 3 są pierwiastkami tego wielomianu, przy czym liczba 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym. Wyznacz wartość współczynników a, b, c, d.
28 lut 14:48
Emma:
W(x) = a*(x−3)
2
( x+1)=a* (x
2
−6x+9)(x +1)= ax
3
−5ax
2
+3ax+9a W(0)=9 => 9a= 9 => a=1 to: W(x) = x
3
−5x
2
+3x +9 a=1 b= −5 c = 3 d= 9
1 mar 01:58