Oblicz granicę
Damian#UDM: Oblicz granicę
lim
x→π2 12tg(3x)cos(4x)
Po policzeniu z de'Hospitala wychodzi mi:
| | 36cos(4x) | |
limx→π2 |
| − 48sin(4x)tg(3x) |
| | cos2(3x) | |
Z tego wyrażenia wnioskuje, że ułamek nie istnieje bo dla x =
π2, cos jest równy 0, a
drugie wyrażenie ujemne dla tego samego argumentu jest równe 0.
Co w takim przypadku zrobić? Jak to zadanie rozwiązać?
Proszę o pomoc!
29 lip 18:08
Jerzy:
A jak doszedłeś do tego ułamka ?
29 lip 18:34
Damian#UDM: Ze wzoru na pochodną tangens
| | 1 | | 3 | |
(tg(3x))' = (3x)'* |
| = |
| |
| | cos2(3x) | | cos2(3x) | |
a w całym początkowym wyrażeniu skorzystałem ze wzoru na pochodną iloczynu (f(x)*g(x))' =
f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x)
29 lip 18:49
Mila:
Granica nie istnieje.
29 lip 19:19
Jerzy:
Poczytaj w jakich przypadkach ma zastosowanie reguła de l’Hospitala.
29 lip 19:34
Damian#UDM: W przypadku, gdy otrzymamy wyrażenie nieoznaczone?
np 2∞ ∞∞ , 0*∞
29 lip 19:36
Damian#UDM: Okej, czyli jak po prostu granica nie istnieje, jak w mianowniku wychodzi mi zero to nie trzeba
liczyć tego metodą de I'Hospitala?
29 lip 19:37
Damian#UDM: Mam pytanie, jak na przykład w tym wyrażeniu granica też nie istnieje
, a po policzeniu metodą de l’Hospitala wychodzi mi −3, to rozumiem, że pierwsza odpowiedź jest
poprawna, ponieważ nie powinienem tutaj używać tej metody?
29 lip 19:43
Damian#UDM:
| | n2 | |
limn→∞ ( |
| )2n = limn→∞ e−4nn2+2 |
| | n2+2 | |
| | n2 | | −2 | |
( |
| )2n = ((1+ |
| )n2+2)2nn2+2 |
| | n2+2 | | n2+2 | |
Przy tej granicy nie mogę tego wyrażenia tak przekształcić do e i wyszłoby 1 ?
29 lip 20:06
Mila:
| | (5−3x) | | 5 | |
limx→0− |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | (5/3)*sin(3x/5) | | 0− | |
| | (5−3x) | | 5 | |
limx→0+ |
| =[ |
| ]=∞ |
| | (5/3)*sin(3x/5) | | 0+ | |
Granica nie istnieje
29 lip 20:12
Mila:
20:06
granica 1.
29 lip 20:17
Damian#UDM: Super Mila , dziękuję za pomoc! Rozumiem, że warto policzyć granicę jednostronne w takich
sytuacjach.
Bardzo się cieszę, że mogę liczyć na pomoc z waszej strony. Jestem mega wdzięczny!
29 lip 21:52
Damian#UDM: Inaczej mówiąc metoda de I'Hospitala granicy funkcji w punkcie nie bardzo się sprawdza,
najlepiej w nieskończonościach?
29 lip 22:09
Damian#UDM: A w tym przypadku
| | 3cos(3x) | |
limx→π2 |
| |
| | 7cos(7x) | |
u góry i na dole wychodzi 0. Zatem mogę liczyć granicę metodą de I'Hospitala i wtedy za
| | 9 | |
pierwszym razem wychodzi |
| |
| | 49 | |
Czy jest to poprawny wynik?
29 lip 22:17
Mila:
| | 3 | | cos3x | | 3 | | 3sin(3x) | |
limx→π/2 ( |
| * |
| )=H |
| lim x→π/2 |
| = |
| | 7 | | cos7x | | 7 | | 7*sin(7x) | |
| | 3 | | 3sin(3π/2) | | 9 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 7sin(7π/2) | | 49 | |
Masz dobrze.
29 lip 22:56
Damian#UDM: Super, dziękuję za pomoc!
30 lip 14:54