zbior wartosci
Dawid: Cześć,
| | x2 | |
Nie wiem jak wyznaczyć zbiór funkcji f(x)= |
| − bardzo proszę o pomoc |
| | 3x2+5 | |
28 lip 20:54
Blee:
| x2 | | x2 + 5/3 | | 5/3 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| * |
| |
| 3x2 + 5 | | 3x2 + 5 | | 3x2+5 | | 3 | | 9 | | x2 + 5/3 | |
A teraz sobie poradzisz?
28 lip 20:56
Dawid: Nie

− gdyby w mianowniku nie było x
2 tylko x nie byłoby mojego posta
28 lip 20:59
Dawid: dodam, że to z analizy matematycznej 1
28 lip 21:05
macierze: Zacznij od pytania: jaka wartość tego wyrażenia będzie największa, a jaka najmniejsza? Jak się
funkcja zachowa dla dostatecznie dużych argumentów? Co można w ogóle powiedzieć o funkcji x
2
28 lip 21:23
Eta:
Można tak ( bez pochodnych)
3yx
2−x
2+5y=0 Δ
x≤0
(3y−1)x
2+5y=0
Δ= −20y(3y−1)≤0
to y(3y−1)≥0
y∊<0,1/3> = ZW
=============
28 lip 21:33
28 lip 21:48
Eta:
Racja 3y−1≠0
ZW=<0,1/3)
Dzięki za poprawkę
28 lip 22:10
Mila:
28 lip 22:45
getin:
| x2 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| = |
| − |
| * |
| |
| 3x2+5 | | 3 | | 9 | | x2+5/3 | |
| 3 | | 1 | | 5 | |
| ≥ |
| ≥ 0 | *(− |
| ) |
| 5 | | x2+5/3 | | 9 | |
| 3 | | 5 | | 5 | | 1 | | 5 | |
| *(− |
| ) ≤ − |
| * |
| ≤ 0*(− |
| ) |
| 5 | | 9 | | 9 | | x2+5/3 | | 9 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 1 | |
− |
| ≤ − |
| * |
| ≤ 0 | + |
| |
| | 3 | | 9 | | x2+5/3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| + |
| ≤ − |
| * |
| + |
| ≤ 0 + |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | x2+5/3 | | 3 | | 3 | |
29 lip 08:06
getin:
błąd mam, nie domyka się w nieskończoności, wakacje robią swoje
29 lip 08:13
Mila:
getin
Powinien być zapis :
x2≥0 i dalej prowadzisz rozważania( jeśli to doprowadzi Cię do celu.)
Zapis x2≤∞ jest bez sensu
29 lip 23:05
getin:
Okej
| | 1 | | 3 | | 5 | |
0 < |
| ≤ |
| |*(− |
| ) |
| | x2+5/3 | | 5 | | 9 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
0 > − |
| * |
| ≥ − |
| | + |
| |
| | 9 | | x2+5/3 | | 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| > |
| − |
| * |
| ≥ 0 |
| 3 | | 3 | | 9 | | x2+5/3 | |
Niby wyszło, ale przejście z
do
wydaje mi się takie trochę nieintuicyjne (muszę pamiętać o tym ograniczeniu w postaci zera
które i tak na bank bym zapominał)
a gdybym poprzednie rozwiązanie z 8:06 zaczął tak:
0 ≤ x
2 < +
∞ to byłby dobry zapis ?
30 lip 00:00
Dawid: Dziękuję bardzo!
30 lip 18:03