funkcja
qwerty: Mam pytanie: Jak przesunąć wykres dowolnej funkcji f, żeby otrzymać funkcję f(2−x)?
28 lip 20:40
Blee:
f(x)
Odbijasz względem osi OX i masz f(−x)
Podosisz o 2 jednostki w górę i masz f(2−x)
28 lip 20:45
qwerty:

Na pewno? Bo z takiej funckji: D=(−5,2> i ZW=(−2,3> po przekształceniu ma wyjść dziedzina <0,7)
28 lip 20:55
Blee:
Krok pierwszy (tworzymy f(−x))
Z (−5;2> powstaje <−2, 5)
Drugi krok (tworzymy f(2−x))
Z <−2,5) powstaje <−2+2, 5+2) czyli <0, 7)
28 lip 21:11
qwerty: Ok, czyli jak mamy przekształcenie f(a−x) to odbijamy względem osi OY i przesuwamy o a
jednostek w prawo, jeśli a >0 lub w lewo jeśli a<0, tak?
28 lip 21:18
Eta:
tak
28 lip 21:21
qwerty: Dzięki, o to mi chodziło
28 lip 21:22
Mila:
y=√x
y=√2−x
28 lip 22:06
Mila:

f(x)=
√x
g(x)=f(−3−x}
28 lip 22:10
Jerzy:
20:45 , no raczej nie w górę
29 lip 16:43
Mila:
Dlatego narysowałam. Kolega
Blee pomylił się.
29 lip 17:31