Sztabka złota ma kształt graniastosłupa o podstawie trape
bibii: Sztabka złota ma kształt graniastosłupa o podstawie trapezu równoramiennego i wymiarach
podanych na rysunku(w mm). Wyobraź sobię, że wygrałeś 1000 000zł w lotto. Ile takich sztabek
mógłbyś sobie kupić?
1cm3 złota waży 19,28g,
a 1g złota kosztuje 40zł
wymiary trapezu
P=1/2(15+25)13
P=260
h graniastosłupa =40
28 lut 14:46
Vespi: V=Pp*H
H=40mm=4cm
Pp=260mm2=2,6cm2
V=2,6*4=10,4cm3
10,4*19,28=200,512 g
200,512*40=8020,48
1000000/8020,48≈124 szt
No chyba że to zadanie podchwytliwe i od wygranej w totka trzeba odprowadzić podatek od
darowizny w wysokości 22%.
czyli 1000000*0,78=780000
780000 / 8020,48=97,25≈97 szt
28 lut 15:18