matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć całkę
Bodzio:
Obliczyć całkę 1 2x ∫ (∫(x
2
+y)dy)dx 0 2x
2
27 lip 16:35
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od: 1) ile wynosi ∫ (x
2
+ y) dy
2) podstawiasz granice całkowania 3) liczysz całkę zewnętrzną 4) podstawiasz granice całkowania .... koniec
27 lip 17:03
Mila:
1
=
0
∫
1
([x
2
*y+
y
2
]
(2x
2
)
(2x)
) dx=
2
1
1
=
0
∫
1
[(x
2
*2x+
*(2x)
2
−(x
2
*2x
2
+
*(2x
2
)
2
))] dx=
2
2
=
0
∫
1
(2x
3
+2x
2
−2x
4
−2x
4
)dx=
0
∫
1
(2x
3
+2x
2
−4x
4
) dx=
1
1
1
=[2*
x
4
+2*
x
3
−4*
x
5
]
0
1
=
4
3
5
1
2
4
11
=
+
−
=
2
3
5
30
===========
27 lip 20:54