PΔKLC = PΔBML −−−> PΔABC = PΔAMK −−−>
| a | h2 | |AK| | ||||
−−−> a*(h1+h2) = (a+b)*h2 −−−> ah1 = bh2 −−−> | = | = | ||||
| b | h1 | |CK| |
| a | |
= ? −−− konkretnie ! | |
| b |
1/ z równości pól z treści zadania ⇒ CM∥BK, czworokąt BMCK jest trapezem
| |AK| | ||
2/ szukany stosunek k= | ||
| |KC| |
| |AB| | |DC| | |LC| | |CM| | |||||
k= | = | = | = | = | ||||
| |BM| | |BM| | |LB| | |KB| |
| |AC| | |AK|+|KC| | 1 | 1 | |||||
= | = | = 1+ | więc k=1+ | i k>0 | ||||
| |AK| | |AK| | k | k |
| 1+√5 | ||
k= | ||
| 2 |
| |AK| | 1+√5 | |KC| | √5−1 | |||||
to | = | lub | = | |||||
| |KC| | 2 | |AK| | 2 |
Ciekawe czy poda odpowiedź( ze zbiorku) do tego zadania