matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
hanq:
Niech ABCD będzie trapezem AB ∥ CD. Niech M bedzie środkiem AD tak że kat MCB=150
o
, BC=a oraz MC=b. Oblicz pole trapezu ABCD.
27 lip 08:48
Eta:
|AB|+|CD|
|MN|=
=x
2
P(trapezu)=x*2h
1
S(ΔMNC)=
x*h /*4
2
4S=x*2h
1
a
ab
√
3
P(trapezu)=4S , S=
*b*
*sin150
o
=
2
2
8
ab
√
3
P(trapezu}=
2
===============
27 lip 11:05
Eta:
1
Ojj sorry
sin150
o
= sin30
o
=
2
ab
S=
8
ab
P(trapezu)=4S=
2
=================
27 lip 11:12