Obliczyć całkę
Bodzio: Obliczyć całkę
∬(x+3y)dxdy
P
gdzie P jest prostokątem o wierzchołkach A(0,−1), B(0,0), C(1,0) i D(1,−1)
26 lip 02:05
Jerzy:
Ile wynosi całka nieoznaczona ∫(x + 3y)dy ?
26 lip 12:58
Damian#UDM: | | 3 | |
∫(x+3y)dy = |
| y2 + x + C ? |
| | 2 | |
26 lip 23:21
26 lip 23:37
Damian#UDM: Racja, bo x traktujemy jaką liczbę. Dzięki ICSP!
26 lip 23:45
Damian#UDM: ∫dx∫f(x,y)dy
najpierw całkujemy funkcję w środku, a następnie drugą całkę z zewnątrz?
26 lip 23:56
Damian#UDM: Najpierw po dy, a następnie po dx?
26 lip 23:56
ICSP: To co napisałeś to iloczyn całek a nie całka podwójna.
Najpierw całkujesz swoją funkcję po zmiennej y a następnie po zmiennej x:
∫∫f(x,y)dxdy = ∫ [∫f(x,y)dy] dx
Najważniejsza jest tutaj parametryzacja obszaru całkowania.
27 lip 00:00
Damian#UDM: a = 0 , b = 1 , a ≤ x ≤ b, c = −1, d = 0, c ≤ y ≤ d
∫∫(x+3y)dxdy = 0∫1[32y2 + xy + C]0−1dx = 0∫1(32−x)dx =
= [32x − 12x2]10 = 32 − 12 = 1
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
27 lip 00:07
ICSP: | | 3 | | 3 | |
[ |
| y2 +xy + C]0−1 = x − |
| |
| | 2 | | 2 | |
zatem całka = −1
27 lip 00:12
Damian#UDM: Okej, widzę błąd. Dziękuję za wytłumaczenie!
Pierwszy raz to robiłem i widzę, że nie jest wcale takie trudne (całki podwójne)
27 lip 00:33