Granica wymierno-potęgowa
Damian#UDM: Oblicz granicę
| | | |
limn→∞ |
| |
| | 11+13+15+...+(2n+9) | |
Po przekształceniu wyszło mi
Nie mam pojęcia jak to policzyć ze wzorów.
Wpadłem na pomysł policzenia kolejnych wyrazów naturalnych i wyszło mi :
| | | |
f(n) = |
| |
| | 11+13+15+...+(2n+9) | |
f(3) = 3
Czy to oznacza, że funkcja będzie się zbliżać coraz bardziej do 1, czy w końcu dojdzie do
momentu gdzie zaczną się wartości mniejsze od 1?
Patrząc tak teraz z drugiej strony, jeśli to wyrażenie rozbijamy na dwie funkcje
To zauważyłem, że pierwsze funkcja od f(8) zaczyna przyjmować wartości mniejsze od 1,
| | 6560 | |
zaś druga funkcja u góry zawsze ma o 1 mniej, na przykład g(8) = |
| , więc dąży do 1. |
| | 6561 | |
Czy to oznacza, że granica początkowego wyrażenia jest równa 1?
Proszę o pomoc!