matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica trygonometryczna
Damian#UDM:
Oblicz granicę lim
x→0
(ctg(4x)sin(8x)) Po skorzystaniu ze wzoru lim
x→0
sin(x)
x
wychodzi mi 2. Czy jest to poprawne rozwiązanie? Wpadłem jeszcze na taki pomysł
cos(4x)
(ctg(4x)sin(8x)) =
* 2sin(4x)cos(4x) = 2cos
2
(4x), wtedy
sin(4x)
lim
x→0
2cos
2
(4x) = 2 Jak rozwiązać takie granice?
sin(5x)
1. lim
x→0
|5x|
tg(2x)
2. lim
x→
π
2
π
2
−x
Proszę o pomoc!
25 lip 22:03
ul:
1. Wartość bezwzgledna − oraz +
π
2.y=
−x
2
25 lip 22:34
Damian#UDM:
Ok, dziękuję za pomoc!
26 lip 23:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick