równanie
marcus:
Dane jest równanie 3x
2(x+2)=1
którego pierwiastkami rzeczywistymi są liczby a,b,c
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| + |
| + |
| |
| | a4 | | b4 | | c4 | |
25 lip 20:41
Eta:
72
25 lip 20:49
Mila:
Wzory Viete'a.
26 lip 19:15
Damian#UDM:
3x
2(x+2)=1 → 3x
3+6x
2−1=0 → ax
3 + bx
2 + cx + d =0
a=3, b=6, c=0, d=−1
| ⎧ | a+b+c=−2 | |
| ⎨ | ab+ac+bc=0 |
|
| ⎩ | abc=13 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | (ac)4 + (bc)4 + (ab)4 | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| a4 | | b4 | | c4 | | (abc)4 | |
= 81*[(ac)
4 + (bc)
4 + (ab)
4]
Co dalej?
26 lip 23:40
wredulus_pospolitus:
x4 + y4 + z4 = (x2 + y2 + z2)2 − 2(x2y2 + x2z2 + y2z2) =
= ( (x+y+z)2 − 2(xy + xz + yz) )2 − 2(x2y2 + x2z2 + y2z2) =
= ( (ac + bc + ab)2 − 2(ab2c + a2bc + abc2) )2 − 2(a2b2c4 + a4b2c2 + a2b2c4) =
= ( (ac + bc+ab)2 − 2abc(a+b+c) )2 − 2(abc)2*(a2 + b2 + c2) =
= ( (ac + bc+ab)2 − 2abc(a+b+c) )2 − 2(abc)2*( (a+b+c)2 − 2(ab + ac + bc) ) =
... wzory Viete'a
Jedyne z czego korzystamy (i to wielokrotnie) to ze wzoru skróconego mnożenia:
(x+y+z)2 = x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz
26 lip 23:48
Eta:
Taka podpowiedź
| | 1 | | 1 | |
3x2(x+2)=1 ⇒ |
| =3(x+2) ⇒ |
| =9(x+2)2 |
| | x2 | | x4 | |
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + |
| = 9[(a+2)2+(b+2)2+(c+2)2]=.... |
| | a4 | | b4 | | c4 | |
i działaj dalej.........
26 lip 23:57
ICSP: (ac)
4 + (bc)
4 + (ab)
4 =
= [(ac)
2 + (bc)
2 + (ab)
2]
2 − 2[(abc
2)
2 + (a
2bc)
2 + (ab
2c)
2] =
= ([ac + bc + ab]
2 − 2(abc)
2[a + b + c])
2 − 2(abc)[(a+b+c)
2 − 2(ab + bc + ac)] =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
W = |
| + |
| + |
| = 81 * |
| = ... |
| | a4 | | b4 | | c4 | | 9 | |
26 lip 23:57
Eta:
26 lip 23:58
Mariusz:
1. Sprowadzasz do wspólnego mianownika
2. Wyrażasz funkcję symetryczną w liczniku za pomocą sumy iloczynów
funkcji symetrycznych podstawowych
3. Korzystasz ze wzorów Vieta
| 1 | | 1 | | 1 | | b4c4+a4c4+a4b4 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a4 | | b4 | | c4 | | a4b4c4 | |
Rozkład na sumę iloczynów funkcji symetrycznych podstawowych wygląda następująco
b
4c
4+a
4c
4+a
4b
4=
(((ab+ac+bc)
4−4(abc)(ab+ac+bc)
2(a+b+c)+2(abc)
2(a+b+c)
2+4(abc)
2(ab+ac+bc)))
a+b+c=−2
ab+ac+bc=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b4c4+a4c4+a4b4=04−4* |
| *02*(−2)+2*( |
| )2(−2)2+4*( |
| )2*0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
=8*9=72
27 lip 11:21
Eta:
27 lip 11:26
27 lip 12:05
Eta:
Wolą czytać ........ "365 dni"
27 lip 16:09
Mila:
Damian, dalej tak:
3x
2(x+2)=1
3x
3+6x−1=0
a+b+c=−2
ab+ac+bc=0
=========
1)
ab+ac+bc=0 /:(abc)
2)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +2*( |
| + |
| + |
| )=0 |
| a2 | | b2 | | c2 | | ab | | ac | | bc | |
| 1 | | 1 | | 1 | | c+b+a | |
| + |
| + |
| +2* |
| =0⇔ |
| a2 | | b2 | | c2 | | abc | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +2*(−2)*3=0 |
| a2 | | b2 | | c2 | |
3)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +2*( |
| + |
| + |
| )=144 |
| a4 | | b4 | | c4 | | a2b2 | | a2c2 | | b2c2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | c2+b2+a2 | |
| + |
| + |
| +2* |
| =144 |
| a4 | | b4 | | c4 | | a2*b2*c2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | (a+b+c)2−2*(ab+ac+bc) | |
| + |
| + |
| +2* |
| =144 |
| a4 | | b4 | | c4 | | (a*b*c)2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +2*(−2)2*9=144 |
| a4 | | b4 | | c4 | |
=========================
Trochę długo
27 lip 19:15
janko:

Proszę o pomoc. W obrębie prostokątnego parku należy wyznaczyć obszar chroniony, jak na rys.
Jakie wartości może przyjmować x? Wyznacz te wartości5 x, dla których obszar chroniony jest
mniejszy od 207000 m
2
27 lip 20:32
wredulus_pospolitus:
ten 'środkowy' x dotyczy którego boku

'górnego' czy 'prawego' czy jednego i drugiego
27 lip 20:35
wredulus_pospolitus:

a + 2x = 500
b + 5x = 800
x
2 + (a+x)*b < 207'000
27 lip 20:38
wredulus_pospolitus:
wyznaczamy z dwóch pierwszych równań 'a' i 'b' i podstawiamy do nierówności.
wyznaczamy możliwe wartości 'x' ... pamiętaj w jakim zakresie może być 'x'
27 lip 20:39