wyznacznik macierzy
A.: hej, mam problem z wyznacznikiem macierzy. wychodzi mi błędny wynik:
4 −1 2
7 3 1
−2 2 −1
robię według reguły sarrusa i wychodzi tak: −12+8+7+12−28+2=−11 a powinno być 15
i druga macierz:
3 −1 4
10 2 0
−6 2 −8
wychodzi: −48+80+0+48−0+80 a powinno wyjść zero
gdzie robię błąd?
25 lip 18:43
wredulus_pospolitus:
Namieszane ze znakami masz:
pierwsza macierz:
4*3*(−1)
+
7*2*2
+
(−2)*(−1)*1
−
2*3*(−2)
−
(−1)*7*(−1)
−
4*1*2
=
−12 +28 +2 +12 −7 −8 = 15
25 lip 18:52
wredulus_pospolitus:
Druga macierz zapewne analogiczny błąd
W drugiej macierz można zauważyć że W
3 = (−2)*W
1
Co oznacza, że po przekształceniu będziemy mieli 'zerowy wiersz' a to oznacza, że

25 lip 18:53
A.: dziękuję bardzo, już widzę błędy
25 lip 19:01
macierze: Od siebie dodam, że łatwiej korzystać z rozwinięcia Laplace'a.
25 lip 21:17
Mila:
4 −1 2 || 4 −1
7 3 1 || 7 3
−2 2 −1 || −2 2
W=4*3*(−1)+(−1)*1*(−2)+2*7*2−[(−1)*7*(−1)+4*1*2+2*3*(−2)]=15
25 lip 22:40
Mariusz:
W drugiej macierzy pierwszy wiersz pomnożony przez −2 daje trzeci wiersz więc od razu
widać że wyznacznik musi być równy zero
1 sie 02:41