procenty
osa99: Kochani, proszę przypomnijcie jak się to liczy.
Mam kwotę 1824 z których 30% stanowi ubezpieczenie.
1824 x 30% = 547,20
I teraz to 547,20 muszę podzielić na 6 różnych części żeby wyjść na tą kwotę. Jak to obliczyć ?
24 lip 11:55
Jerzy:
Co znaczy wyjść na tą kwotę ?
1824 * 0,3 = 547,20 ( to stanowi 30% kwoty 1824)
1824 − 547,20 = 1276,80 ( to stanowi pozostałe 70% kwoty 1824 )
24 lip 12:01
osa99: Te 70 % nas teraz nie interesuje. Muszę podzielić ubezpieczenie na środki, które maję różną
wartość. Gdyby kosztowały tyle samo to podzieliłabym 547,20 na 5 i nie ma problemu, a jak to
zrobić jak mają różną wartość ?
24 lip 12:06
Jerzy:
Bez dodatkowych informacji o sposobie podziału nic nie zrobisz.
24 lip 12:39
osa99: Są maszyny, które kosztują (załóżmy) 100 000, 60 000, 20 000, 100 000, 100 000, 60 000.
Ubezpieczamy je na kwotę 1824 zł, z tego 30 % stanowi koszt rozładunku, itp Kwota
ubezpieczenia (te 30%) musi zwiększyć wartość tych maszyn. Czy tyle danych wystarczy czy
kombinować dalej ? .
24 lip 12:53
Jerzy:
Masz pełną treść zadania ?
24 lip 13:37
osa99: Nie mam. Jak obliczyc ile z tego ubezpieczenia przypada na jedną maszynę ? Skoro całość
kosztuje nas 547,20. Nie wiem jak to wytłumaczyć.
24 lip 14:51
Jerzy:
A po co ci ta wiedza,skoro to nie jest konkretne zadanie ?
24 lip 15:06
ite:
Jeśli to problem z zakresu DG, a konkretnie wyznaczenia wartości tych maszyn po ubezpieczeniu,
to trzeba:
1/ obliczyć łączną wartość wszystkich sześciu maszyn
100 000+60 000+20 000+100 000+100 000+60 000 = 440 000
2/ określić udział wartości (cenę) każdej maszyny w ubezpieczanej szóstce
| | 100 000 | | 10 | |
m1= |
| = |
| |
| | 440 000 | | 44 | |
...
3/ pomnożyć dla każdej maszyny jej udział przez łączną kwotę ubezpieczenia
i o tyle zwiększyć koszt nabycia dla każdej z nich.
24 lip 19:42
daras: osa ma taki problem w swojej pracy, dokładnie nie wie o co kaman ale wie, ze jak spierdoli, to
ją wywalą z wyścigu szczurów
25 lip 12:46