Trudne granice
Damian#UDM: Oblicz granicę
| | 21x+1−2 | |
1. limx→oo |
| |
| | arctg(x)−π2 | |
| | ln(snix) | |
2. limx→π2 |
| |
| | sin(x)−1 | |
1. Nie mam pojęcia jak zrobić. z de'Hospitala nic mi nie wyszło.
2. z de'Hospitala wyszła mi granica równa 1. Czy jest to poprawny wynik?
Proszę o pomoc!
23 lip 17:05
ICSP: Pierwsze po wykonaniu jednego de'Hospitala:
| | −1 | | 1 | |
ln(2)* |
| *21/x + 1*(x2 + 1) → ln( |
| ) |
| | x2 | | 4 | |
Druga 1
23 lip 17:57
Adamm:
| 2u−1 | |
| → ln(2) gdy u→0, więc licznik ~ 2ln2/x gdy x→∞ |
| u | |
| | 2ln2/x | |
1) = limx→∞ |
| = limx→∞ −2ln2(1+x2)/x2 = −2ln2 z reguły l'Hopitala |
| | arctg(x)−π/2 | |
Niech u = sin(x)−1, to
| | ln(u+1) | |
2) = limu→0 |
| = 1 |
| | u | |
23 lip 18:05
Jerzy:
Druga po wykonaniu dwóch H ,też da ci 1, ale Adamm podał prostszy sposób.
23 lip 18:12
Damian#UDM: Super, dziękuję za pomoc!
24 lip 16:11