Proszę o pomoc
Krzych: Wielomian W(x) przyjmuje dla x=26 wartość 8, a dla x=29 wartość 15. Dowieść, że co
najmniej jeden z jego współczynników nie jest liczbą całkowitą.
23 lip 15:08
ICSP: Nie wprost
Gdyby wszystkie współczynniki byłyby całkowite to
byłoby liczbą całkowitą.
Sprzeczność. □
23 lip 15:43
Tym: W(29)−W(26)=7
Ale
W(29)−W(26)=.......+3a1
Zatem musi być podzielne przez 3 a nie jest.
23 lip 15:46
AAA: skąd ta zależność ICSP ?
24 lip 18:45
Adamm:
| xn−yn | |
| = xn−1+...+yn−1 ∊ Z dla x, y∊Z, x≠y |
| x−y | |
24 lip 19:27