Dla chętnych
Minato: Hejka, na wakacyjną nudę proponuję zadanko
Zad1
Udowodnij, że dla dodatnich liczb a, b, c zachodzi nierówność
√a2+1 + √b2+1 + √c2+1 ≥ √(a+b+c)2+9
21 lip 23:09
ICSP: jest to nic innego jak nierówność :
||x + y + z|| ≤ ||x|| + ||y|| + ||z||
dla wektorów :
x = [a,1] , y = [b,1] , z = [c,1]
21 lip 23:21
Minato:
ICSP brawo, ale raczej nikłe są szanse na przedstawienie takiego
rozwiązania przez licealistę.

Ale łatwo Twoje rozwiązanie przetransferować na łatwiejsze dla ucznia rozumowanie
21 lip 23:23
ICSP: Najpierw pokazać nierówność trójkąta:
√a2 + 1 + √b2 + 1 ≥ √(a+b)2 + 2
a następnie wykorzystać ją do pokazania tezy?
21 lip 23:35
Minato:

Interpretacja geometryczna
22 lip 10:35
Des: Można tak
[ ( √a2+1 +√b2+1 ) + √c2+1 ]2 ≥ (a+b+c)2+9
( √a2+1 +√b2+1 )2 + 2√c2+1(√a2+1 +√b2+1) + c2+1 ≥ (a+b+c)2+9
a2+1+2√(a2+1)(b2+1)+b2+1+2√c2+1(√a2+1 +√b2+1)+c2+1 ≥ a2+2ab+b2+2c(a+b)+c2+9
√(a2+1)(b2+1) + √(c2+1)(a2+1) + √(c2+1)(b2+1) ≥ ab + 1 + ac + 1 + bc + 1
Wystarczy wykazać, że:
√(a2+1)(b2+1) ≥ ab + 1 ⋀ √(c2+1)(a2+1) ≥ ac + 1 ⋀ √(c2+1)(b2+1) ≥ bc +1
a to już łatwo
22 lip 14:49