trójkat
Jasiek: W trójkącie równoramiennym ABC kąt między ramionami AC i BC ma miarę 1000
Dwusieczna kata BAC przecina ramięBC w punkcie P
Wykaż Że |AP|+|CP|=|AB|
21 lip 20:40
Jasiek:
I jeszcze jedno , takie
W trójkącie równoramiennym ABC, AB=AC Punkt M jest środkiem wysokości CD
Punkt N jest rzutem prostokątnym punktu D na prostą BM
Wykaż że trójkąt ACN jest prostokątny
21 lip 20:44
r,t:
21 lip 21:17
construct: Podpowiedz
Niech E∊AB tak że AE=AP, kąt APE= kąt AEP= 80
21 lip 22:22
Mila:

|AP|=d, |CP|=x
1) W ΔCDB:
|AB|=2bsin50
o
2) P
ΔAPC:
porównanie 1:
1 | | 1 | | 2bsin2oo | |
| d*x*sin60o= |
| *b*d*sin20o stąd: x= |
| |
2 | | 2 | | √3 | |
porównanie 2:
1 | | 1 | | 2bsin100o | |
| d*x*sin60o= |
| x*b*sin100o stąd: d= |
| |
2 | | 2 | | √3 | |
| 2bsin20o | | 2bsin100o | |
3) x+d= |
| + |
| = |
| √3 | | √3 | |
| 2b | | 2b | |
= |
| *(sin20o+sin100o)= |
| *2 sin 60o*cos400= |
| √3 | | √3 | |
=2bcos40
o=|AB|
⇔|AB|=|AP|+|PC|
===========
21 lip 23:58
Mila:

Bez trygonometrii.
1) Przedłużam AC w taki sposób, aby |AD|=AB|
ΔABD− Δrównoramienny, AF− symetralna BD
E− tak zaznaczone, aby |AE|=AP|
ΔAPE− Δrównoramienny, kąty przy podstawie EP mają po 80
o
2) ΔCPE− Δrównoramienny,
|CP|=|EP|
3) |PD|=|PB| i kąty w ΔBDP są równe jak na rysunku (zaznaczone zielonym kolorem)⇒
ΔPED−Δrównoramienny i |ED|=|EP|=|CP|⇒
|AD|=|CE|+|ED|=|AP|+|CP|=|AB|
25 lip 19:20
Eta:

3 sposób
Na boku AB obieram taki punkt D ,że |AP|=|AD|
to trójkąt ADP równoramienny o kątach ADP=APD=80
o
oraz kąty DBP=DPB=40
o to trójkąt DBP też równoramienny
Na czworokącie ADPC da się opisać okrąg
to |DP|=|CP|=|DB|
i mamy tezę:
|AP|+|CP|=|AP|+|DB|=|AB|
=====================
25 lip 19:55