Granica funkcji
Damian#UDM: Oblicz granicę dla argumentu dążącego do ...
Czy takie wyrażenie przy liczeniu granicy mogę przekształcić w ten sposób:
| 4*(ex2−16−1) | | x2−16 | | 2x2−32 | |
| * |
| = |
| |
| x2−16 | | 2*(4−x) | | 4−x | |
korzystając wcześniej ze wzoru
| | −2(x+4) | |
I policzyć granicę tego wyrażenia co mi zostało, która jest równa limx→4 |
| = |
| | 1 | |
−16 ?
19 lip 09:46
Blee:
Mozesz aczkolwiek jeżeli napiszesz DOKŁADNIE tak jak tutaj to możesz mieć obcięte punkty.
Aby rozwiązać ta granice w ten sposób winno się trochę inaczej podejść do problemu i dorzucić
odpowiednie twierdzenie
19 lip 11:38
Damian#UDM: Jak do tego najlepiej podejść i jakie twierdzenie dorzucić?
20 lip 12:26
tak: A ja dalej nie rozumiem: dlaczego korzysta się ze wzoru lim
x → 0 (...) i coś zostaje? Całe
| | 2x2 − 32 | |
wyrażenie dąży do zera, jak mniemam, więc skąd potem |
| ? |
| | 4 − x | |
W dodatku pierwotnie x → 4, więc skąd ta redukcja? Ktoś jest w stanie to uzasadnić?
20 lip 14:22
Mila:
| | 4*(ex2−16−1) | |
lim x→4 |
| =4*1=4 |
| | x2−16 | |
| | x2−16 | | (x−4)*(x+4) | |
limx→4 |
| =limx→4 |
| =(−1)*4=−4 |
| | 2*(4−x) | | 2*(4−x) | |
=====================================
⇔
| | 4*(ex2−16−1) | | x2−16 | |
lim x→4 [ |
| ]*[ |
| ]=4*(−4)=−16 |
| | x2−16 | | 2*(4−x) | |
====================================
20 lip 15:23
wredulus_pospolitus:
Jak Milusińska napisała ... warto jeszcze przytoczyć odpowiednie twierdzenie.
Miluś −−−− wynikanie nie jest w obie strony ... powinno być tylko ⇒
20 lip 15:35
wredulus_pospolitus:
@tak wynika to z przeprowadzonego podstawienia:
| | e(t2−16)−1 | |
limt −> 4 |
| = // t2 − 16 = x ; t −> 4 −−> x −−> 42 |
| | t2−16 | |
− 16 = 0 //
20 lip 16:07
Mila:
20 lip 16:14
Damian#UDM: Dziękuję za pomoc!
23 lip 15:59