Równania diofatyczne
Ola: Chciałam się zapytać w jakich książkach lub na jakich stronach znajdę dobrze wytłumaczone
równania diofantyczne z teorią popartą wieloma przykładami? Poznajdowałam jedynie metodę
Euklidesa oraz metodę ułamków łańcuchowych popartą przykładami. I chciałam zapytać gdzie
mogłabym znaleźć również inne metody? Z góry bardzo dziękuję.
17 lip 20:08
17 lip 20:45
Ola: Dziękuję, znalazłam to samo, ale nie ma na tych stronach sposobów rozwiązywania równań
diofantycznych z przykładami poza metodą Euklidesa. Mi potrzebne są omówione inne sposoby
rozwiązywania równań diofantycznych niż metodą Euklidesa i ułamków łańcuchowych.
17 lip 20:54
ABC:
do najprostszych równań te dwa sposoby są najlepsze, zresztą do niektórych bardziej
skomplikowanych jak równanie Pella też ułamki łańcuchowe są klasycznym podejściem.
Różne "sztuczki" podaje Diofantos w swoim dziele , ale czytałem je tylko w językach angielskim
i rosyjskim, nawet nie wiem czy wyszło polskie tłumaczenie.
Z tym że tam do każdego typu równania jest przeważnie inna sztuczka, na którą samemu czasem nie
tak łatwo wpaść.
17 lip 21:28
17 lip 21:52
Mila:
Dobrze

Ja rozwiązuję tak:
1)
NWD(208,136)=8
208x+136y=120 /:8
26x+17y=15
26 i 17 − liczby względnie pierwsze⇔równanie posiada rozwiązanie
2) Rozwiązuję równanie :
26x+17y=1
26=17*1+9
17=9*1+8
9=8*1+1
3) ⇔
1=2*26−3*17 /*15
15=30*26−45*17
x
0=30, y
0=−45
x=30+17 t
y=−45−26t, t∊Z
⇔
4)
x=13+17n,
y=−19+26n, n∊Z
=============
17 lip 23:19
Ola: Ok, dziękuję bardzo. A jeszcze chciałam zapytać, jaki jest sens stosowania metody ułamków
łańcuchowych ? Metoda Euklidesa jest zdecydowanie szybsza. Z góry bardzo dziękuję.
17 lip 23:39
getin:
Jeśli ktoś lubi ułamki to będzie wolał używać metody z ułamkami
Inna metoda
26x+17y=15
wyznaczasz dowolną zmienną z równania, np. y
sprawdzasz, jaką jest reszta z dzielenia współczynnika przy zmiennej znajdującej się po prawej
stronie równania w liczniku, przez mianownik
26 daje przy dzieleniu przez 17 resztę 9
Podstawiasz kolejne liczby całkowite w miejsce zmiennej która znajduje się po prawej stronie
równania (w tym przypadku x)
jeśli współczynnik przed tą zmienną jest ujemny (u nas jest ujemny −26), to podstawiasz kolejno
za x: 0, −1, −2, −3
gdyby był dodatni, to podstawiasz za x kolejno: 0, 1, 2, 3, ...
tworzysz poniższą tabelkę
przy czym reszta z dzielenia może być liczbą naturalną z zakresu {0, 1, 2, 3, ... , m−1} gdzie
m − mianownik ułamka
wraz z kolejnym dopisanym x−sem do tabelki
zwiększasz resztę z dzielenia o wartość reszty z dzielenia wartości bezwzględnej współczynnika
przy iksie (czyli 26) przez mianownik (czyli 17)
czyli resztę z dzielenia w tabelce trzeba zwiększyć o 9 bo reszta z dzielenia 26 przez 17 to
właśnie 9
pamiętamy że reszta musi być jedną z liczb {0, 1, 2, 3, ... , m−1}
x | reszta z dzielenia licznika ułamka czyli (15−26x) przez 17
======================================
0 | reszta 15
−1 | 15+9 = 24, reszta 7
−2 | 7+9 = 16, reszta 16
−3 | 16+9 = 25 reszta 8
−4 | 8+9 = 17 reszta 0
| | 15−26*(−4) | |
x = −4, y = |
| = 7 czyli (x,y) = (−4, 7) |
| | 17 | |
−5 | 0+9 = 9, reszta 9
−6 | 9+9 = 18, reszta 1
−7 | 1+9 = 10, reszta 10
−8 | 2
−9 | 11
−10| 3
−11| 12
−12| 4
−13| 13
−14| 5
−15| 14
−16| 6
−17| 15
−18| 7
−19| 16
−20| 8
−21| 0
x = −21, y = U}{15−26*(−21)}{17} = 33 czyli (x,y) = (−21, 33)
x = {..., −4, −21, ... } kolejne iksy różnią się o −17
y = {..., 7, 33, ... } kolejne igreki różnią się o 26
x = −17t − 4
y = 26t + 7
18 lip 16:13
Mila:
cd. 23.10
II sposób bez ułamków łańcuchowych
26x+17y=15
1)
26x+17y=1 [można w zasadzie x
0 i y
0 obliczyć w pamięci bo 26*2=52 i 17* (−3)=−51) ]
ale ogólnie to tak:
| | 1−26x | | 1−17x−9x | |
y= |
| ⇔y= |
| ⇔ |
| | 17 | | 17 | |
a) 1−9x=17⇔−9x=16, x∉Z
b) 1−9x=−17⇔−9x=−18⇔x=2 i y=−2+(−1)=−3
26*2−3*17=1 /*15
26*30−45*17=15
dalej jak wcześniej było obliczone.
18 lip 20:24