Granica funkcji
Damian#UDM: Oblicz granicę funkcji dla x dążącego do 0
(1+cos3x)1x
Po przekształceniach wychodzi
e1x2
Czy to oznacza, że granica jest równa 1 czy, że nie istnieje?
17 lip 15:39
Damian#UDM: W potędze przy e jest
17 lip 15:40
ICSP: jak ty to przekształciłeś?
f(x) = (1 + cos3(x))1/x
limx →0− = 0
limx → 0+ = ∞
granica nie istnieje.
17 lip 15:47
Damian#UDM: | | 1 | | cos3x | | cos3x | |
((1+cos3x) |
| ) |
| = e |
| *x2 = ex2 |
| | cos3x | | x | | x3 | |
| | 1 | |
Dobra, widzę, że błąd zrobiłem. Zamiast |
| powinno być x2. |
| | x2 | |
Rozumiem, że tak przekształcać nie można? Nie mogę sobie tych potęg ze wzorów na granice
funkcji trygonometrycznych policzyć?
Co jest nie tak w moim rozumowaniu?
17 lip 21:26
ICSP: po pierwsze:
(1 + cos3x)(...) nie jest równe ex2cos3x/x3
po drugie
ex2cos3x/x3 nie jest równe ex2
18 lip 16:05
Damian#UDM: A to nie można skorzystać z tych wzorów:
oraz
lim
x→0 (1+x)
(1x) = e ?
Nie może być wtedy
lim
x→0 (1+sinx)
(1sinx) = e ?
Albo
lim
x→0 (1+cos
3x)
(1cos3x) = e ?
18 lip 17:58
tak: Co Ty kombinujesz? Już o 21:26 masz błąd. Zapewne pierwsze wyrażenie to granica, więc dlaczego
u Ciebie potem występuje e podniesione do potęgi, w której występuje argument x? Nie
przypominam sobie, by przy granicach można było sobie liczyć najpierw granicę z jednego, a
potem z drugiego, dla tego samego argumentu.
18 lip 18:36
ICSP: Nie wiem skąd ty te wzory bierzesz.
18 lip 18:46
Mariuszek:
ICSP pomyliło mu się z sinusem
cos(x) funkcja parzysta
x funkcja nieparzysta
zatem granica obustronna nie istnieje
Jednostronne są niewłaściwe
Dla ujemnych x
a dla dodatnich do
∞
Tutaj nie mieliśmy symbolu nieoznaczonego
18 lip 20:30
Damian#UDM: Dziękuje za pomoc
18 lip 23:19
Damian#UDM: A jak jest z tymi granicami?
1. limx→0 (1+sin2x)1x2
2. limx→0 (1+cosx)1x
3. limx→0 (1+ctgx)1x
2. i 3. też nie istnieją? A z 2. można coś zrobić?
19 lip 09:15
Damian#UDM: * A z 1. można coś zrobić ?
19 lip 09:16
Mariuszek:
limx→0(1+x)1/x=e
Spróbuj z tego skorzystać , to jest znana granica
która występuje podczas liczenia pochodnych
(zdaje się że pochodnej logarytmu)
19 lip 17:54
Mariuszek:
W 3. dla pewności trzeba policzyć granice jednostronne
Tutaj też może się przydać granica limx→0(1+x)1/x=e
19 lip 18:29
Mariuszek:
a nie jednak się nie przyda bo mamy cotangensa a nie tangensa
19 lip 18:34
Damian#UDM: Ok, dziękuję za pomoc
20 lip 12:28