a+b+c | ||
Dany jest trójąt prostokątny o bokach a,b,c−przeciwprostokatna. Niech p= | . Wykaż że | |
2 |
b+c | (p−a)a | ||
= | |||
a+c | (p−b)b |
p−a | b+c−a | a | |||
= | /* | ||||
p−b | a+c−b | b |
(p−a)a | ab+ac−a2 | ||
= | |||
(p−b)b | ab+bc−b2 |
ab+ac−c2+b2 | (b+c)(b+a−c) | b+c | ||||
to P= | = | = | =L | |||
ab+bc−c2+a2 | (a+c)(b+a−c) | a+c |
b+c | (p−a)a | ||
= | |||
a+c | (p−b)b |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |