hej prosze o pomoc
rt: x+y=7
2x+2y=24
15 lip 17:51
janek191:
y = 7 − x
t = 2
x > 0
t
2 −24 t + 128 = 0
Δ = 576 − 512 = 64
| | 24 − 8 | |
t = |
| = 8 lub t = 16 |
| | 2 | |
2
x = 8 lub 2
x = 16
x = 3 lub x = 4
y = 4 lub y = 3
=============
15 lip 18:00
tak: 24 = 16 + 8 <− inaczej nie rozbijesz tej liczby na sumę dwóch potęg dwójki, a stąd już droga
prosta
15 lip 18:01
Mariuszek:
(3,4) oraz (4,3)
Powinno wystarczyć podstawianie
y=7−x
2
x+2
7−x=24
t=2
x
t
2−24t+128=0
(t−12)
2−16=0
(t−8)(t−16)=0
t=8 ∨ t=16
2
x=8 ∨ 2
x=16
x=3∧y=4 ∨ x=4∧y=3
15 lip 18:05
Jerzy:
@Mariuszek,brak założenia: t > 0
15 lip 18:45
16 lip 19:19