W październiku 2002 roku je
nefroniq: W październiku 2002 roku jedno euro można było kupić w tym kantorze za 4zł. Cena 1 euro wzrosła
więc o ile?
a teraz kosztuje 4.52zł
28 lut 14:26
Bogdan:
Odpowiadając na tak postawione pytanie stwierdzamy − cena wzrosła o 52 grosze.
28 lut 14:34
nefroniq: chodzi o procenty, zapomniałem dopisać
28 lut 14:41
qwerty: 100% − 4zł
x % − 4,52zł
x=452 / 4 = 113%
113%−100%=13%
28 lut 14:44
rogal: o 13 %
28 lut 14:44
Bogdan:
Zadania typu: dane są dwie liczby: a, b oraz b > a,
a) o ile % b jest większe od a?
b) o ile % a jest mniejsze od b?
bardziej elegancko jest wykonać takie obliczenia:
28 lut 15:07