prawdopodobienstwo
Turok: Jakie jest prawdopodobienstwo, ze sposrod liczb naturalnych od 1 do 100 wylosujemy trzy, z
ktorych co najmniej jedna bedzie dwucyfrowa i podzielna przez 3?
Ja chce to zrobic z przeciwnego zdarzenia. Czyli moge wylosowac 9 jednocyfrowych, jedna setke i
co jeszcze?
Prosze o pomoc
14 lip 21:38
Blee:
Każda dwucyfrowa niepodzielna przez 3
14 lip 21:53
Turok: to wiem (ale wyzej o tym nie wspomnialem), ale jak to wyznaczyc? wszystkich dwucyfrowych od 10
do 99 jest 90, podzielnych przez 3 jest 30 czyli niepodzielnych jest 60?
14 lip 21:54
Blee:
Liczba podzielnych przez 3 od 1 do 99 jest dokładnie 33. Więc niepodzielnych będzie 66.
Dodajemy jednocyfrowe podzielne przez 3 (3szt) oraz 100.
Wiec mamy 70 sxtuk
14 lip 21:59
Turok: ale dwucyfrowe niepodzielne przez 3 maja byc w przedziale 10−99 a nie 1−99 jak ty to zrobiles
14 lip 22:02
Blee:
Przeczytaj dokladnie jak zrobiłem.
14 lip 22:03
Blee:
Tak czy siak − − − wyszło 70 liczb
14 lip 22:03
Turok: ale to jest zle wyliczone mistrzuniu. od 10−99 ile tych niepodzielnych bedzie?
14 lip 22:09
Blee:
Drogi padawianie.
Policzyłem ile jest w sumie liczb NIEPODZIELNYCH przez 3 (67 sztuk) i dołożyłem jeszcze
jednocyfrowe podzielne przez 3 (3 sztuki) uzyskując łącznie ile jest liczby które nie są
dwucyfrowe LUB podzielnie przez 3.
14 lip 22:13
Blee:
Od 10 do 99 będzie ich 60 (niepodzielnych przez 3).
14 lip 22:14
Turok: ale mi nie jest potrzebne ile jest wszystkich niepodzielnych przez 3 tylko ile jest
dwucyfrowych niepodzielnych przez 3
14 lip 22:17
Turok: no dobra, czyli jest 60 + 9 jednocyfrowych (0,1,2,3...) oraz jedna setka i wychodzi 70. teraz
jak zrobie z tego dwumian newtona czyli 70 nad 3 to bedzie ok?
14 lip 22:18
Blee:
Tak... A do końca?
14 lip 22:20
Turok: trzeba bedzie jeszcze odjac na koncu od 100?
14 lip 22:23
Blee:
Co? Podaj wynik
14 lip 22:24
Turok: 54 740, tylko ze to jest zdarzenie przeciwne wiec trzeba od czegos odjac teraz zeby wyszlo to
co chcemy.
14 lip 22:31
Blee:
Po pierwsze − − − w zadaniu chodzi o prawdopodobieństwo.
Po drugie − − − co to jest to 54'740?
14 lip 22:33
Turok: to jest wynik z dzialania 70 nad 3. szczerze mowiac to nie wiem co mam z tym zrobic teraz.
14 lip 22:37
Blee:
| |
to jest MOC zdarzenia przeciwnego |
| |
Ile wynosi moc przestrzeni zdarzeń? To od niej odejmujesz aby uzyskać moc zdarzenia A
14 lip 22:40
Mila:
A−wylosujemy trzy, z których co najmniej jedna będzie dwucyfrowa i podzielna przez 3?
Albo jak radzi
Blee:
| | 391 | | 764 | |
P(A)=1− |
| = |
| |
| | 1155 | | 1155 | |
14 lip 22:40
Turok: drugi sposob bardziej jasny, ale czego dzielimy przez 100 nad 3?
14 lip 22:41
Blee:
A jaka jest przestrzeń zdarzeń elementarnych
14 lip 22:44
Blee:
A przy okazji − − − studia czy szkoła średnia?
14 lip 22:49
Mila:
| | | |
|Ω|= | − na tyle sposobów możemy wybrać 3 liczby ze zbioru 100 różnych liczb. |
| | |
Turok właśnie pokazałam, że należy stosować się do rad
Blee.
14 lip 23:01