Geometria
an: Dany jest trójkąt ABC. Wykaż, że odbicie ortocentrum trójkąta ABC względem środka boku
AB leży na okręgu opisanym na trójkącie ABC.
14 lip 15:42
Eta:
Łatwy ten dowód
14 lip 18:44
an: To sarkazm? Mógłbym jakąś wskazówkę?
14 lip 20:20
Eta:

Przeanalizuj to co podałam na rysunku i dodaj odpowiednie komentarze..
H
2∊ o(O,R)
c.n.w.
14 lip 20:36
an: Dlaczego u Ciebie spodek wysokości AR leży na średnicy? Moim zdaniem nie musi tak być
14 lip 22:51
Eta:
Nie leży ! (choć może)
i jego położenie nie ma znaczenia w tym dowodzie
14 lip 23:06
Eta:
R −− dł. Promienia okręgu opisanego ( R−− nie jest spodkiem wysokości
14 lip 23:15
an: Czy mógłbym prosić o drobną podpowiedź odnośnie kątów α? gdzie one dokładnie lezą i z czego to
wynika
14 lip 23:18
Eta:
1/ kąty AH1C i AFC i ABC −− mają równe miary β
bo są wpisane i oparte na tym samym łuku AC
w Δ BAM (prostokątnym) M spodek wysokości poprowadzonej z wierzchołka A
to kąt BAM= α
ΔAH1N też prostokątny ( N −− środek odcinka HH1
bo kąt HAN = α
więc H1 symetryczny do H względem prostej AB
następnie H2 symetryczny do H1 względem średnicy EF okręgu
Złożenie dwóch symetrii osiowych o osiach prostopadłych AB i EF
i przecinających się w punkcie S
jest symetrią środkową względem punktu S
zatem HS=SH2
a to oznacza ,że H2 jest odbiciem H względem środka S boku AB
czyli H2 należy do okręgu opisanego na trójkącie ABC
co kończy dowód
14 lip 23:56