teoria liczb
adal: Wyznacz wszystkie liczby całkowite dodatnie n, dla których 3n = 2n+1 + 1.
Udowodniłem, że n musi być parzyste, muszę teraz tylko udowodnić, że n nie może być większy niż
dwa, ma ktoś jakiś pomysł?
14 lip 13:55
Leszek: f(n) = 3n , g(n) = 2n+1 + 1 , wystarczy wykazac , ze dla n > 2 , f(n) > g(n)
14 lip 14:07
adal: Czyli mam pokazać, że dla n>2 3n > 2n+1+ 1 ?
14 lip 14:21
ICSP: równość zachodzi dla n = 2
dla n > 2
3n = (2 + 1)n > 2n + n2n−1 ≥ 2*2n−1 + 3*2n−1 = 2n−1 + 4*2n−1 > 2n+1 + 1
14 lip 14:28