PRAWDOPODOBIEŃSTWO
piotrek: dwa problemy
1. Mamy 10 miejsc, na kazde losujemy cyfrę od 0−9. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na dwóch
miejscach (wyłącznie dwóch) stanie cyfra 2?
czy dobrze myślę, ze ustawienie ma znaczenie i nalezy liczyć z rozkładu
| | | |
px * (1−p)n−x* | = (1/10)2*(9/10)8*45 = (98 / 1010) *45 ...? |
| | |
na samym początku zacząłem liczyć szkolnym sposobem, czyli "na pierwszym miejscu moze stac 2,
na drugim 2, na trzecim 9 cyfr, na czwartym 9 cyfr, piątym 9 cyfr, szostym 9 cyfr itd.
wtedy 1*1*9
8, w mianowniku 10
10
dostajemy to samo, tylko bez kombinacji
9
8 / 10
10
ale jak rozumiem w tym przypadku nie będzie to poprawny wynik
bo 9
8 / 10
10 to jest tylko prawdopodobieństwo, ze dwójki będą na konkretnych miejscach?
zgadza się wszystko z tokiem myslenia?
2. Mam problem z takim zadaniem
Przykład 2 z tej strony (podaję bo tam jest to lepiej widoczne)
https://mfiles.pl/pl/index.php/Prawdopodobie%C5%84stwo_warunkowe
Dzieci miały zaopatrzyć łódkę taty w wodę mineralną przed jego wyjazdem z kolegą na ryby. W
domu byłby dwie skrzynki: jedna z wodą
mineralną, a druga z lemoniadą. Czteroletni Jacek przyniósł 3 butelki, a młodsza o rok agatka
dwie. Wyjmując butelkę, już na jeziorze, tata
zobaczył, że woda zmyła z niej nalepkę. Kolega taty zauważył, że wyjęta butelka wygląda tak
samo, jak butelka lemoniady.
Z jaki prawdopodobieństwem panowie napiją się wody mineralnej, jeżeli prawd., że Agatka
przyniosła wodę, a nie lemoniadę, wynosi 1/2
natomiast w przypadku Jacka prawdopodobieństwo to wynosi 3/4
rozwiązanie
Dzieci chciały przynieść wodę, a nie lemoniadę więc każde wzięło wszystkie swoje butelki z
jednej skrzynki. Niech A oznacza, że panowie
trafili na wodę. Przyjmiemy hipotezę H, że wyjęta butelka jest jedną z przyniesionych przez
Jacka i zastosujemy wzór:
P (A)= P (H)P (A\H) + P (H')P (A\H')
Mamy:
P (A\ H)= 3/4 i P (A\ H')= 1/2
Teraz obliczamy:
P (A)=3/5*3/4 + 2/5*1/2= 13/20
pytania
a/ skąd w zdaniu biorą się prawdopodobieństwa 3/4 i 1/2? skoro dzieci braly z roznych skrzynek
to
wydaje mi się, ze ilosc butelek nie ma znaczenia i prawdopodobienstwo powinno być jednakowe?
b/ czy w ostatnim obliczeniu 13/20 to nie jest przypadkiem prawdopodobienstwo dla LEMIONIADY /a
nie wody/?
bo na logikę co do 3 butelek spośród 5 zachodzi prawdobienstwo, ze są lemoniadą
i co do 2 spośród 5 zachodzi prawdobienstwo, ze są lemoniadą
dla wody powinno być chyba P = 3/5*
1/4 + 2/5*1/2 ...?
czy się mylę?
14 lip 11:55
ite:
Szkolny sposób wygląda tak:
na każdym z dziesięciu miejsc może stać dowolna z cyfr od 0 do 9
czyli mamy |Ω|=10
10
| | | |
dalej wybieramy dwa z dziesięciu miejsc dla dwójek | , |
| | |
na każdym stoi dwójka, więc tylko jeden sposób 1
2
na pozostałych ośmiu miejscach może stać dowolna z pozostałych dziewięciu cyfr czyli 9
8
możliwości
14 lip 13:17
ite:
2/ W treści zadania jest podane, że prawdopodobieństwo, że Agatka przyniosła wodę, a nie
lemoniadę, wynosi 1/2. Natomiast w przypadku Jacka prawdopodobieństwo to wynosi 3/4 .
Pewnie jest tak dlatego, że trzylatka nie kojarzy jeszcze kolorów czy napisów na etykietach i
wybiera skrzynkę całkowicie losowo. Czterolatek ma większe szanse podjąć trafną decyzję.
14 lip 13:22
Jerzy:
Ad1) A skąd pewność,że wylosujemy dokładnie dwie. dwójki ?
14 lip 13:35
ite: Na pozostałe miejsca losuję tylko cyfry z dziewięciu cyfr − bez dwójki.
14 lip 13:39
Jerzy:
Losujemy 10 razy (dla każdego miejsca ). Musimy wylosować dokładnie dwie dwójki.Jaka jest
pewność,że tak się stanie ?
14 lip 13:54
Jerzy:
Załóżmy,że dwójki staną na dwóch pierwszych miejscach.Dla pierwszego losujemy jedną cyfrę z 10
i musi to być dwójka .Podobnie z drugim miejscem i każdą inną kombinacją dwóch miejsc.
14 lip 13:59
Jerzy:
Autor postu dobrze kombinuje,dla wybranych dwóch miejsc musi wylosować dokładnie dwie dwójki
(schemat Bernoulliego )
14 lip 14:10