matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
kriss:
Dana jest funkcja określona dla wszystkich liczb rzeczywistych spełniająca warunki
f(x)
f(x+2)=
i f(0)=2020
5f(x)−1
Oblicz f(2020)
13 lip 21:21
Eta:
f(x+2)
f(x)
5f(x)−1
f(x+4)=f[(x+2)+2]=
=
=
5f(x+2)−1
5f(x)
−1
5f(x)−1
f(x)
=
= f(x)
5f(x)−5f(x)+1
f(x+4)=f(x) −−funkcja f(x) jest okresowa o okresie T=4 zatem f(2020)=f(0)= 2020
13 lip 22:23
Minato:
1)
f(x)
f(x+2) =
5f(x)−1
5•f(x+2)•f(x) − f(x+2) = f(x) f(x)[5f(x+2) − 1] = f(x+2)
f(x+2)
f(x) =
5f(x+2)−1
2) x ← x−2
f(x−2)
f(x) =
5f(x−2)−1
funkcje z (1) i (2) są równe, zatem okresem funkcji f jest T=4, stąd f(2020) = f(0+4*505) = f(0) = 2020
13 lip 22:24