trójkąt
mati: W okrąg o promieniu R i środku S wpisano trójkąt ABC, następnie w trójkąt ABC
wpisano okrąg o środku O i promieniu r
Dwusieczna kąta ACB przecina w punkcie P okrąg opisany na tym trójkącie
Wykaż że |OC|*|OP|=2Rr
13 lip 20:31
Eta:

Ładne zadanko

Skąd masz to zadanie ?
1/ rysunek i oznaczenia zgodne z treścią
|EP|=2R i |OD|=r
ΔPBE i ΔCDO odobne z cechy (kkk) , bo są prostokątne i γ −− kąty wpisane oparte na łuku BP
|BP|=|AP|=|OP|=x −−− z tw. o "trójliściu" ( możesz poczytać o nim na Wiki
więc z podobieństwa
i mamy tezę:
|OP|*|OC|=2Rr
=============
13 lip 23:16