Proszę o pomoc, nie umiem dokończyć zadania
janko: log o podstawie pierwiastek z 5 z liczby 5 pierwiastek z 7
13 lip 16:25
Blee:
Ale co z tym mamy zrobić? Podał pełna treść zadania
13 lip 16:27
Jerzy:
Nawet nie umiesz go napisać.
13 lip 16:38
janko: log{7}7 + log{5}5√7
13 lip 16:53
Jerzy:
A jaka jest treść ?
13 lip 17:08
janko: Treść do mojego zadania jest oblicz.
13 lip 17:26
Jerzy:
| | 1 | |
= 1 + log55+ |
| log57 = 2 + log57 |
| | 2 | |
13 lip 17:31
Jerzy:
| | 1 | |
Na końcu oczywiście |
| log57 |
| | 2 | |
13 lip 17:39
janko: Jerzy dziękuję ale coś mi nie wychodzi poprawny zapis zadania, w odpowiedzi jest wynik 5.
Oblicz log√77 + log√55√7= V7 i V5 to podstawy logarytmów. Moje obliczenia to 2 +2 +nie
wiem jak obliczyć log o podstawie V5 z liczby V7
13 lip 17:43
ICSP: ładnego wyniku nie dostaniesz..
log5 7 jest liczbą niewymierną.
13 lip 17:47
Eta:
A może tak ma być:
Oblicz
log√77+log√55√5= 2+3=5
13 lip 17:53
Jerzy:
Mówiłem,że problem leżał w zapisaniu zadania.
13 lip 17:59
janko: Dziękuję Eta , może w podręczniku jest błąd bo tam gdzie napisałaś czerwone 5 w książce jest 7
13 lip 18:44