Pole obszaru pomiędzy krzywymi
Damian#UDM: Oblicz pole obszaru pomiędzy krzywymi:
f(x) = |log3x| oraz y − 3 = 0
Czy jeśli wartość bezwzględną rozpiszę na dwa przypadki i pole podzielę na dwie części i
policzę dwa pola dla każdego przypadku i potem zsumuje to będzie ok?
Pierwsze pole dla x ∊ < 127, 1 > i funkcji f(x) = −log3x dla x ∊ ( 0, 1 >
Drugie pole dla x ∊ < 1, 27> i funkcji f(x) = log3x dla x ∊ < 1, oo )
Czy ten sposób jest poprawny? Proszę o pomoc!
13 lip 15:21
13 lip 15:47
Damian#UDM: | | 28 − 26ln(27) | |
Mi wyszło 8089 + |
| , czyli około 80. |
| | 27ln(3) | |
Znów nie widzę błędu
13 lip 16:12
ICSP: No cóż.
Błąd jest pewnie w obliczeniach.
13 lip 16:19
Damian#UDM: ICSP Masz rację

Błąd w obliczeniach, zamiast 27 automatycznie podstawiłem 3(kochana dysgrafia

).
| | 676 − 728ln(27) | |
Drugi raz policzyłem i wyszło 8089 + |
| i w przybliżeniu do dwóch |
| | 27ln(3) | |
miejsc po przecinku wychodzi 22,79.
Dziękuję za pomoc!
13 lip 16:27