trójkat
Rutin: Wykaż że w trójkacie ostrokatnym o bokach a,b,c oraz R −promien okregu opisanego zachodzi :
a+b+c > 4R.
13 lip 08:02
Blee:
z tw. sinusów:
| | a | | b | | c | |
R = |
| = |
| = |
| |
| | 2sinα | | 2sinβ | | 2sinγ | |
a + b + c = 2R( sinα + sinβ + sinγ) > 2R*2
czyli masz pokazać, że:
sinα + sinβ + sin(180 − (α+β)) > 2 gdzie α,β ∊ (0
o ; 90
o)
13 lip 12:58
Rutin: sinα + sinβ + sin(α+β) > 2 a jak to pokzac?
13 lip 13:17
Rutin:
13 lip 18:29
xyz: wzor na sume sinusow kojarzy pan?
13 lip 18:36
Rutin: sin (α + β) = sin α · cos β + sin β ·cos α
No i jak go wykorzystać?
13 lip 19:24
Rutin: sinα + sinβ = 2sin1/2(α + β) · cos1/2(α + β),
13 lip 19:31
Eta:
Z nierówności trójkąta
a+b>c | +c
| | 2R | |
a+b+c>2c i c= |
| i sinγ∊(0,1) −− bo trójkąt ostrokątny |
| | sinγ | |
c.n.w
13 lip 20:14
Eta:
I co tak
Rutin zaniemówiłeś

wszystko jasne ?
13 lip 22:24