8 | 44 | |||
f(x) = log2(x) oraz g(x) = | x − | |||
21 | 21 |
x | ||
∫(log2x)dx = xlog2x − | + C | |
ln2 |
8 | 44 | 4 | 44 | |||||
∫( | x − | )dx = | x2 − | x + C | ||||
21 | 21 | 21 | 21 |
1 | ||
Punkty wspólne : A = (16, 4) i B = ( | , − 2) | |
4 |
x | 4 | 44 | x | 4 | ||||||
[ xlog2x − | − | x2 + | x ]16 − [ xlog2x − | − | x2 + | |||||
ln2 | 21 | 21 | ln2 | 21 |
44 | ||
x ]14 | ||
21 |
8 | 44 | |||
P=1/4∫16(log2(x)− | x+ | ) dx= | ||
21 | 21 |
x*lnx−x | 4 | 44 | ||||
=[ | − | x2+ | x]1/416=a−b | |||
ln(2) | 21 | 21 |
16ln(16)−16 | 4 | 44 | 16 | 320 | ||||||
a= | − | *162+ | *16=64− | − | ||||||
ln(2) | 21 | 21 | ln(2) | 21 |
| 4 | 44 | ||||||||||
b= | − | *(1/4)2+ | *1/4)= | |||||||||
ln(2) | 21 | 21 |
−2ln(2)−1 | 1 | 44 | ||||
=[ | − | + | ]= | |||
4ln(2) | 84 | 84 |
1 | 1 | |||
=− | + | |||
4ln2 | 84 |
16 | 320 | 1 | 1 | 195 | 63 | |||||||
P=64− | − | + | − | = | − | |||||||
ln(2) | 21 | 4ln2 | 84 | 4 | 4ln(2) |
195ln(2)−63 | ||
P= | ||
ln(16) |
x | x*ln(2)*log2x − x | |||
x*log2x − | = | = → | ||
ln(2) | ln(2) |
x*ln(x) − x | ||
→ = | ||
ln(2) |
1 | ||
Pewnie miałeś błędy rachunkowe przy podstawianiu za x wartości: 16 i | . | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |