Pole między krzywymi
Damian#UDM: Oblicz pole obszaru pomiędzy krzywymi:
f(x) = 2x oraz g(x) = log2(x+5)
Jak rozwiązać zadanie wiem i rozumiem. Jednej rzeczy tylko nie wiem, a mianowicie:
2x = log2(x+5)
Jak rozwiązać to równanie, czyli znaleźć punkty wspólne? Da radę to zrobić rozwiązując je
pisemnie?
Jedyne na co wpadłem, to
x = 22x − 5
Lecz nie mam pojęcia co z tym zrobić dalej.
Proszę o pomoc!
12 lip 16:15
Mila:

log
5(x+5)=2
x
x=0 to log
5(5)=1 i 2
0=1
x
1− weź wartość przybliżoną x
1∊(−4,−3)
x
2=0
12 lip 16:37
Damian#UDM: Tylko ja mam tutaj funkcję log2x .
12 lip 20:04
Damian#UDM: log2(x+5)
12 lip 20:04
Mila:
To zaraz poprawię.
12 lip 20:07
Damian#UDM: Znaczy ja rozumiem o co chodzi, tylko mogę sobie tak z przedziału na przykład (−4, −3) wybrać
byle co, na przykład −3
456569 i policzyć?
Jak liczyłem zadania to zawsze były łatwiejsze przykłady z funkcją kwadratową i prostą, a
ciekawi mnie jak jest z takimi funkcjami

Dziękuję
Milu za pomoc!
12 lip 20:18
Mila:

log
2(x+5)=2
x
Weź przybliżone wartości x
1, x
2.
12 lip 20:20
Mila:
np, x
1≈−4 wtedy
log
2(−4+5)=0
| | 1 | |
2−4= |
| wynik będzie z błędem |
| | 16 | |
x
2≈1,4
też będzie wynik z pewnym błędem.
12 lip 20:29
Damian#UDM: Czyli nie ma możliwości obliczenia dokładnej wartości tego pola?
12 lip 20:46