Ile rozwiazan calkowitych ma rownanie?
dawid: Ile rozwiazan calkowitych ma rownanie
x1+x2+x3+...x2n=k
gdzie parzyste sa czynniki x2i sa parzyste dodatnie, a nieparzyste x2i−1 sa nieparzyste
gdzie i=1,2,...,n.
Dla jakich n,k istnieje takie rozwiazanie?
12 lip 10:04
Blee:
To oznacza że liczba jest 'parzysta dodatnie'?
12 lip 10:56
dawid: Ciezko mi stwierdzic, taka tresc zadania podal nam wykladowca.
12 lip 11:20
12 lip 11:47
Adamm:
Musimy mieć k ≡ n (mod 2).
Jeśli tak jest, to biorąc x2i = 2, x2i−1 = −1, poza x1, mamy
x1+...+x2n = 2n−(n−1)+x1 = n+1+x1. Wystarczy teraz by x1 = k−n−1, co jest liczbą
parzystą.
Zatem rozwiązanie istnieje wtw gdy k ≡ n (mod 2).
Oczywiście, możemy dodać dowolną wielokrotność dwójki od x2, odejmując ją od x1,
i również dostać rozwiązanie. Zatem jest nieskończenie wiele rozwiązań.
12 lip 16:57