kombinatoryka
adam: Na tablicy napisano liczby, 1 , 1/2, 1/3...1/1000. Wykonujemy następujące operacje, wybieramy
dwie liczby a, b znajdujące się na tablicy i zastępujemy je liczba ab + a + b. Postępowanie to
kontynuujemy.
Znajdź wszystkie liczby, które mogą pojawić się na tablicy po wykonaniu 999 kroków
11 lip 18:59
Adamm:
a ♤ b = ab+a+b = (a+1)(b+1)−1.
Zauważmy, że f(x) = x+1 ma własność f(a)f(b) = f(a ♤ b).
Zatem używając f można w pewnym sensie zastąpić ♤ mnożeniem.
12 lip 12:41
Adamm:
Czyli wystarczy znaleźć iloczyny 2, 3/2, 4/3, ..., 1001/1000
12 lip 12:56
wredulus_pospolitus:
Adamm .... zauważ, że po 999 krokach zostanie dokładnie jednak liczba
12 lip 16:34
Adamm:
Faktycznie, nie doczytałem i myślałem że chodzi o coś trudniejszego.
2*(3/2)*(4/3)*(5/4)*...*(1001/1000) = 1001
Więc ta liczba to f−1(1001) = 1001−1 = 1000
12 lip 16:44
Adamm:
Z pomocą przychodzi tu nam łączność i przemienność mnożenia.
12 lip 16:44