algebra
off: Niech n będzie liczbą całkowitą, rozwiąż układ równań w liczbach nieujemnych x
1, x
2...x
n
x
1+x
22+x
33+....+x
nn=n
| | n(n+1) | |
x1+2x2+3x3+....+nxn= |
| |
| | 2 | |
Ma ktoś jakiś pomysł jak to ruszyć?
11 lip 14:54
wredulus_pospolitus:
drugie równanie:
zauważ, że:
| n(n+1) | |
| = 1 + 2 + .... + (n−1) + n |
| 2 | |
z tego wynika, że jednym (niekoniecznie jedynym) rozwiązaniem będzie x
1 = x
2 = .... = x
n = 1
11 lip 15:06
Adamm:
n jest liczbą całkowitą?
11 lip 16:11
off: tak jest napisane w treści zadania
11 lip 18:14
Adamm:
w(x) = xn−nx+n−1, w(0)
w'(x) = nxn−1−n = n(xn−1−1)≥0 dla x≥1, n≥1
Ale w(0) = n−1 ≥ 0, w(1) = 0 ≥ 0, w(2) = 2n−n−1 więc w(x) ≥ 0 dla x ≥ 0.
W dodatku, w(2) ≥ 1 dla n≥2
Zatem po odjęciu od pierwszej równości drugą, mamy xii−ixi+i−1 = 0, 1≤i≤n.
Stąd xi = 1 dla 2≤i≤n, a zatem i x1 = 1.
11 lip 22:54
off: Czemu po odjęciu równości dostaję xii−ixi+i−1=0, skąd to się bierze?
12 lip 12:10
Adamm:
No...
(x1−1)+(x22−1)+...+(xnn−1) = 0
(x1−1)+2(x2−1)+...+n(xn−1) = 0
12 lip 12:34