Pochodne cząstkowe
kkq: Oblicz pochodne cząstkowe pierwszego rzędu
𝑓(𝑥,𝑦)=𝑦2𝑥ln(𝑦7+3𝑒𝑥)
11 lip 12:22
wredulus_pospolitus:
i w czym problem?
Jeżeli chcesz sprawdzić wynik to podaj co Ci wyszło
11 lip 12:36
Jerzy :
| | 3xex | |
f’x = y2[ln(y7+ 3ex) + |
| ] |
| | y7 + 3ex | |
11 lip 12:54
Jerzy :
| | y9 | |
f’y = x[2yln(y7 + 3ex) + |
| ] |
| | y7 + 3ex | |
11 lip 13:13
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... f'y zapomniałeś o 7 w liczniku
11 lip 13:17
wredulus_pospolitus:
poprawka ... nie zrobiłeś pochodnej wnętrza
11 lip 13:18
Jerzy :
| | 7y8 | |
Racja, ostatni ułamek: |
| |
| | y7 + 3ex | |
11 lip 13:24