matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj postac algebraiczna
abc:
Zapisz liczbę 𝑧∈𝐶 w postaci algebraicznej 𝑧=𝑎+𝑏𝑖 𝑧=𝑖
16
(3+4𝑖)/𝑖+2
11 lip 12:09
Jerzy :
Niejasny zapis.
11 lip 13:01
Mila:
i
16
*(3+4i)
z=
i+2
i
16
=(i
2
)
8
=(−1)
8
=1
(3+4i)*(2−i)
10+5i
z=
=
=2+i
(2+i)*(2−i)
5
11 lip 16:04