styczne do paraboli
M.B: Udowodnić, że styczne do paraboli y
2=2px poprowadzone z dowolnego punktu kierownicy paraboli
są wzajemnie prostopadłe.
| | p | |
Zacząłem od wyboru punktu na kierownicy P(− |
| ,yo), następnie zapisałem styczną |
| | 2 | |
| | p | | mp+2yo | |
y−yo=m(x+ |
| ), czyli y= mx+ |
| oraz korzystając z warunku aby ta prosta była |
| | 2 | | 2 | |
| | p | |
styczną paraboli (mb= |
| ) otrzymuję |
| | 2 | |
| mp+2yo | | p | |
| = |
| ⇒ m2p+2myo−p=0 |
| 2 | | 2m | |
Czy maiłoby to sens gdyby pokazać, że iloczyn pierwiastków powyższego równania jest równy −1
(tylko nie bardzo wiem jak to zrobić)?
Jak liczę Δ dostaję 4y
o2+4p
2 , co z tym można dalej zrobić?