Rozwiąż równania
Albert12: Witam, mam problem z rozwiązaniem tych zadań czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak się je robi?
1.Rozwiązać równanie stosując podstawienie u=y/x oraz rozdzielenie zmiennych
xy'=x+2y
2.Rozwiązać równanie stosując metodę przewidywań
y'+y=x+2sinx
3.Rozwiązać równanie stosując metodę uzmienniania stałej
y'−y=xe2x
4.Wyznaczyć rozwiązanie liniowego jednorodnego równania różniczkowego spełniające
podane warunki początkowe
y''+3y'+2y=0 y(0)=0, y'(0)=1
10 lip 11:17
Albert12: szybciej
10 lip 12:09
Jerzy :
Masz kolego tupet.Już po egzaminie poprawkowym ?
10 lip 14:22
Albert12: Nie, po prostu nie pamiętam już jak takie zadanie się robi
10 lip 14:49
Albert12: I to "szybciej" nie jest moje, nie wiem skąd to się wzięło.
10 lip 14:50
Jerzy :
1) y = u*x , y’ = u’*x + u
Teraz podstaw do równania i spróbuj rozdzielić zmienne.
10 lip 15:08
Albert12: u'*x + u = 1 + 2u
x du/dx = 1 + u
10 lip 15:36
Jerzy :
OK. Teraz rozdziel zmienne.
10 lip 15:39
Albert12:
du/1+u = dx/x
Nie jestem tylko pewien czy dobrze pozbyłem się tych x przy podstawianiu.
10 lip 15:45
Jerzy :
Dobrze.Teraz zcałkuj obustronnie.
10 lip 15:50
Albert12:
ln|1+u| + C = ln|x| + C
10 lip 15:54
Jerzy :
Lewa strona bez stałej i ciągnij dalej,za C z prawej wstaw lnC
10 lip 15:57
Albert12:
Czemu lewa jest bez stałej i czemu mam za C wstawiać lnC ?
10 lip 16:04
Jerzy : Z lewej nigdy nie dodaje się stałej.
Bo to też stała i dostajesz: 1 + u = Cx, u = Cx − 1 , y = Cx2 − x
10 lip 16:09
Jerzy :
3) Najpierw rozwiąż równanie y’ − y = 0
10 lip 16:11
Albert12:
Powinno być y'+y chyba, wtedy y = Ce−x
10 lip 16:37
Albert12:
Jednak mi się pomyliło bez tego minusa przy x
10 lip 16:48
Jerzy :
Pisałem o zadaniu 3)
10 lip 16:53
Albert12:
y = Cex
10 lip 17:03
Jerzy :
Teraz: y’ = C’(x)*ex + C(x)*ex , postaw do równania wyjściowego i oblicz C(x)
10 lip 17:06
Jerzy :
C(x) = ∫xexdx i przez części.
10 lip 17:13
Albert12:
C’(x)*ex + C(x)*ex − Cex = xe2x
Nie jestem pewien do końca w jaki sposób policzyć to C(x).
10 lip 17:18
Jerzy :
Powinno być .... − C(x)ex , bo uzmienniamy stałą.
10 lip 17:20
Jerzy :
Patrz 17:13 ,tak policzysz C(x) i wtedy ostatecznie: y = C(x)*ex
10 lip 17:25
Albert12:
Skąd w 17:13 wzięło się to C(x)?
10 lip 17:35
Jerzy :
Z uzmiennienia stałej. y = C(x)*ex i wtedy y’ = ....patrz 17:06
10 lip 17:38
Albert12:
Wybacz ale kompletnie mi się to pomieszało, czy mógłbyś napisać krokami co z czego wynika?
10 lip 17:46
Jerzy :
y = C*ex ( tak obliczyłeś)
Uzmienniamy stałą: y = C(x)*ex i wtedy: y’ = ........
Po podstawieniu dorównania wyjściowego dostajemy: C’(x)ex = xe2x , czyli C’(x) = xex i
całkujemy obustronnie , aby obliczyć C(x)
10 lip 17:53
Albert12: Ok chyba rozumiem. Mam teraz parę spraw do załatwienia. Czy mógłbyś pomóc mi z dwoma
przykładami nieco później, byłbym niezmiernie wdzięczny.
10 lip 18:13