Szeregi
ABCDEFGH: Witam,
Oblicz sumę:
(od n=0 do n=
∞)
Moje wysiłki póki co są daremne

Wezmy szereg geometryczny:
∑
0∞ x
2n , |x
2|<1,
Całkujemy obustronnie:
| | x2n+1 | | ln(x+1)−ln(1−x) | |
∑0∞ |
| = |
| / :x |
| | 2n+1 | | 2 | |
| | x2n | | ln(x+1)−ln(1−x) | |
∑0∞ |
| = |
| |
| | 2n+1 | | 2x | |
No i teraz x=−
√13 no i prawie do celu.... ale ten kwadrat psuje mi "ujemność" w
liczniku.
W mojej głowie pojawił się pomysł, że skoro w szeregu docelowym odejmujemy dla
nieparzystych, a dodajemy dla parzystych to może by to jakoś rozdzielić (zapisać dla
parzystych i odjąć dla ujemnych n) ale nie wiem jak to zrobić.
Znowu z 2 strony jak wpisałem w wolframa to w wyniku mam jakieś π, które raczej z
takiego podejrzanego odejmowania raczej nie wyjdzie, ale pojawia się
się podobnym zadaniu tutaj:
https://math.stackexchange.com/questions/359667/sum-sum-n-0-infty-frac-1n2n13
Teoretycznie w moim zasięgu jest metoda 3 (fourier był na wykłądach) ale jak on to tam
ponawymyślał to ja wymiękam.
Za wszelką pomoc i sugestie dziękuje