algebra - grupa i element neutralny
travolta: hej, mam problem z zadaniem z algebry.
Zalozmy, że (G,+) jest grupą i, że jesli x+x=x to x=e (element neutralny).
z definicji grupy i elementu neutralnego wiemy, ze a+e=e, ale jak udowodnic, ze e+a=e?
9 lip 19:47
ite 🚒: Ten zbiór G ma tylko jeden element?
9 lip 20:25
travolta: mam tylko takie informacje w zadaniu, ze (G, +) jest grupą i mam wykorzystać fakt, że jeśli
g+g=g to g=e
moje zadanie polega na udowodnieniu, ze istnieje dokładnie jeden element neutralny i to probuje
pokazać, przez dowód nie wprost, że są 2 elementy neutralne tj. a+e1=a oraz a+e2=a i
wszystko by sie zgadzało gdybym jeszcze potrafił to udowodnić
9 lip 20:41
jc:
x+x=x ⇒ x=e
pytamy, o implikację
a+e = a ⇒ e+a = a
czy nie tak powinno być?
Wypisz dokładnie wszystkie aksjomaty.
9 lip 21:05
9 lip 21:15
9 lip 21:18
jc: Jeśli mamy grupę, to implikacja
x+x=x ⇒ x=e
nic nowego nie daje, bo tak jest w dowolnej grupie.
a+e=e, jeśli tak jest dla każdego a, to G ={e}, jak napisał ite.
a wtedy e+a=e, bo a=e (nic więcej nie mamy).
9 lip 22:26
Adamm:
Gdyby były dwa elementy neutralne, to e = ef = f.
Ogólniej, jeśli e jest elementem neutralnym lewostronnym, a f jest elementem neutralnym
prawostronnym, to e = f. Zatem jest po prostu elementem neutralnym, a innych elementów
neutralnych, czy to prawo, czy lewostronnych, nie ma.
10 lip 12:23