chemia
qwerty: Narysuj wzor glikolu, propan−2−olu i okresl stopien utlenienia atomow wegla w tych zwiazkach
28 lut 14:20
qwerty: Wiem na czym polega stopien utlenienia wegla, ale nie wiem jak z tym jest jak mam grupe
funkcyjna OH
28 lut 14:23
Mateusz: jest kilka reguł dotyczących obliczania stopni utlenienia w związkach organicznych nie bede
pisał wszystkich bo np o eterach nie uczy cie sie więc odwołam sie do najprostszej z nich
Suma stopni utlenienia kazdego atomu węgla w związku i związanych z nim podstawników roznych od
atomów węgla jest rowna zero
przykład a wezmy etanol
C−IIIH3−−−C−IH2−−OH
ta linia −−−−−−− oznacza wiązanie pomiędzy atomami
28 lut 14:32
qwerty: hm, wydaje mi sie, ze:
C+IH2
28 lut 14:36
Mateusz:

Nie pokaze ci dlaczego w przypadkach związków organicznych najlepiej zajmowac sie kazdym
atomem węgla z osobna wezmy jeszcze raz etanol
rozpatrujemy przypadki dla CH
3 i dla CH
2OH
dla CH
3 mamy −III+3 = 0 dla CH
2OH mamy x+2−2+1 = 0 => x+1 = 0 => x = −I
28 lut 15:11
Mateusz: Rozumiesz juz o co w tym chodzi
28 lut 15:17
qwerty: tak, serdeczne dzieki Mati =))
28 lut 15:36
Mateusz:
28 lut 16:20